Näin Uudenmaan kahden metrin rajoitus vaikuttaa kauppoihin – Kesko: Ruokakauppojen oville ei vartijoita

MTV paikalla: Näin avin uudet linjaukset vaikuttavat ruokakauppoihin ja niissä asioiviin asiakkaisiin 3:53
MTV paikalla: Näin avin uudet linjaukset vaikuttavat ruokakauppoihin ja niissä asioiviin asiakkaisiin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueen toimijoiden tulee huomisesta alkaen varmistaa, että yli 10 hengen tiloissa pystytään pitämään kahden metrin turvaväli. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki päätöksen asiasta tänään.

Keskon mukaan päätös ei lähtökohtaisesti vaikuta kauppojen toimintaan kovinkaan paljoa, sillä kaupoissa on otettu asteittain käyttöön erilaisia koronaohjeita pitkin korona-aikaa.

– Tartuntatautilain lakipykälä 58D tuo sellaisia velvoitteita kauppoihin, jotka ovat jo hyvin hoidossa. Tällaisia ovat esimerkiksi mahdollisuus käsien pesuun ja desinfiointiin, viestintää maskien käytöstä ja turvaväleistä, kommentoi MTV Uutisille K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki.

Kahden metrin turvavälin osalta on Avi tänään julkaisemassaan tiedotteessaan määritellyt, että kahden metrin turvaväli tulee pystyä pitämään yli 15 minuuttia kestävissä kasvokkaisissa kohtaamisissa. Sääksmäen mukaan tällaisia kohtaamisia ei käytännössä synny kaupoissa.

– Ruokakaupassa ei käytännössä synny sellaisia tilanteita, että oltaisiin alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuuttia. Nämä ovat ihan yksittäisiä tapauksia, joihin asiakas voi itse vaikuttaa. Olemme ohjeistaneet henkilökuntaa, että jos jotkut asiakkaat eivät noudata etäisyyksiä tai muodostuu ruuhkatilanteita, henkilökunta ohjaa ystävällisesti turvavälien pitämiseen.

Ruokakauppojen oville ei siis ole tulossa vartijoita tai suurempia jonoja, Sääksmäki uskoo.

– En usko, että vartijat tulevat ovelle ja jonoja ulkopuolelle. Tässä on sellainen hieno asia turvallisuuden näkökulmasta, että asiakkaat todella rationaalisia. Kaupassa asioidaan selkeästi vähemmän, mutta ostetaan kerralla enemmän. Ruuhkatilanteita on selkeästi harvassa tänä päivänä kaupassa.

Lue myös:

    Uusimmat