Mainos

Näin USA:n kouluissa: Opettaja ei saa tavata oppilasta yksin suljetussa huoneessa

Amerikkalaisessa koulusysteemissä opettajille on annettu tarkat ohjeet asioista, joita he eivät saa tehdä oppilaiden kanssa.

MTV3 Uutiset tapasi Los Angelesin koulupiirin hallinnollisen assistentin, tohtori Earl Perkinsin sekä tiedottaja Ellen Morganin.

Saimme heiltä 20-sivuisen pdf:n johon on listattu opettajia sitovat eettiset ohjesäännöt. Opettaja ei mm. saa tavata oppilasta yksin suljetussa huoneessa, koulun ulkopuolella, virka-ajan jälkeen tai kuljettaa häntä omalla autollaan. Hän ei saa antaa oppilaalle lahjoja tai sanoa mitään rotuun tai sukupuoliseen suuntautumiseen viittaavaa, soittaa tai emailata tai tekstitellä oppilaalle. Ja ennen kaikkea, opettaja ei koskaan saa koskettaa oppilasta.

Kysyimme Los Angelesin koululaitoksen edustajilta ja opettajilta, miten he toimisivat Alppilan yläkoulun kaltaisissa tilanteissa.

Perkins ei halua ottaa kantaa Helsingin tapahtumiin. Täällä rehtorit eivät päätä opettajien työsuhteiden päättämisestä. Väärinkäytöksestä epäilty opettaja pidätetään virastaan tutkinnan ajaksi. Seuraa pitkä tutkinta- ja joskus myös oikeusprosessi. Yleensä koululautakunta ja viime kädessä piirikunta päättävät sitten opettajan erottamisesta.

Kysymykseen siitä, mitä riehuvalle oppilaalle voi tehdä, tiedottaja Ellen Morgan ei halunnut vastata. Hän toteaa vain, että Yhdysvalloissa oppilaiden taltuttaminen ei kuulu opettajalle, vaan koulussa on tällaisten tilanteiden varalta vartijoita.

Voimakeinoihinkin on turvauduttava

Espanjankielenopettaja Ze Beixot Beverly Hills High Schoolissa kertoo, että oppilaisiin saa koskea vain, jos kaksi oppilasta tappelee keskenään. Heidät opettaja saa mennä erottamaan toisistaan. Kaikissa muissa tapauksissa apuun on hälytettävä vartija. Ze ei itse koskaan ole joutunut erotuomariksi, eikä tarvinnut vartijan apua.

Los Angelesin koulupiiriin kuuluvassa Cahuenga Elementary Schoolissa, Koreatownissa, opettaja Raymond Angobaldo on joutunut turvautumaan voimakeinoihin.

Raymondin vastuulla on kolme tarkkailuluokkaa. Kussakin luokassa on kahdeksasta neljääntoista oppilasta. He ovat iältään 10-11 –vuotiaita ja kärsivät erilaisista psyykkisistä ongelmista, kuten ADD:stä. Raymond sanoo, että nuoresta iästään huolimatta tarkkisluokkalaiset ovat monta kertaa muita vaarallisempia, koska he eivät ymmärrä tai halua ymmärtää opettajan käskyjä.

Raymond sanoo, että hänen koulussaan voimakeinojen käyttö ei ole lainkaan epätavallista riehuvan oppilaan hillitsemiseksi. Raymondin mukaan oppilas voi purra opettajaa tai repiä tämän ihon auki.

Raymond sanoo, että viimeaikaiset kouluammuskelut ja muut vaaratilanteet ovat saaneet opettajat valppaiksi. Jottei tilanne kärjistyisi, on esimerkiksi ruokasalissa kiroileva ja riehuva oppilas fyysisesti poistettava paikalta, jottei hän pääse vaarantamaan muita läsnäolijoita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.