Näin Tjäreborg pelastui: "Olemme itsenäinen ja kannattava yritys"

Näin Tjäreborg ja suomalaisten matkat pelastuivat – mutta mikä on matkatoimistojen kohtalo? 5:30

Matkatoimisto Tjäreborgin ja sen pohjoismaisten sisaryhtiöiden toiminnan on määrä jatkua tiistaina. Yhtiö kertoo sivuillaan, että tiistaille suunnitellut lennot lähtevät normaalisti. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalta oli lähdössä lomalento Teneriffalle kello seitsemän aikaan aamulla.

Tjäreborgin omistaja, brittiläinen Thomas Cook ajautui eilen konkurssiin. Tjäreborg ei mennyt konkurssiin samassa yhteydessä, sillä se on emoyhtiöstään erillinen juridinen yksikkö. Tjäreborg kuuluu sisaryhtiöineen Thomas Cook Northern Europeen.

– Koska olemme itsenäinen ja kannattava yritys, olemme onnistuneet pankkien, rahoittajien ja takaajien avulla varmistamaan toimintamme jatkon, sanoi pohjoismaisen konsernin toimitusjohtaja Magnus Wikner myöhään eilen illalla julkaistussa tiedotteessa.

Thomas Cookin konkurssi vaikutti kuitenkin maanantaina Tjäreborgin matkustajiin, kun konsernin lentoyhtiön Thomas Cook Airlines Scandinavian useita lentoja jouduttiin perumaan. Kyseisen yhtiön lentoliikenne jatkuu tiistaina normaalisti, Tjäreborgin sivuilla ilmoitetaan.

Lentoja peruttiin eilisen aikana myös Suomessa.

Eilen perutut paluulennot pyritään järjestämään tänään

Tjäreborgin tiedotteen mukaan eilen perutut paluulennot pyritään järjestämään tänään. Asiasta ilmoitetaan matkustajille tekstiviestillä, kuten myös mahdollisista aikataulumuutoksista.

Tjäreborgin myyntijohtaja Saana Ruonala kuvasi eilen illalla uutista erittäin positiiviseksi.

– Neuvotteluita on käyty koko ajan. Meidän pohjoismainen osa on ollut yksi Pohjoismaiden kannattavimpia matkatoimistoja. Siksi pääsimme tähän, Ruonala kertoi STT:lle.

Ruonalan mukaan esimerkiksi parin kuukauden päähän sovittuja matkoja koskevat nyt normaalit peruutusehdot, sillä yhtiön toiminnan on määrä jatkua normaalisti.

Matkakohteissa jumissa olevat yritetään saada mahdollisimman nopeasti kotiin.

– Aikatauluista en osaa vielä sanoa, mutta toivottavasti mahdollisimman pian.

Turhautuneet matkailijat odottivat lomakohteissa

Britannialaiset lomailijat eivät olleet yhtä onnekkaassa asemassa kuin pohjoismaiset matkailijat. Matkailujätti Thomas Cookin kaatuminen käynnisti suurimman rauhanajan operaation Britanniassa. Noin 150 000 brittipakettimatkalaista alettiin lennättää takaisin kotiin. Kaikki yhtiön pakettimatkat ja lennot on peruttu.

Yhteensä Thomas Cookin ja sen omistamien yhtiöiden kautta lomalla oli konkurssin hetkellä noin 600 000 ihmistä, joista suuren osan paluusuunnitelmat olivat maanantaina vielä hämärän peitossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan malttamattomat Thomas Cookin matkalle osallistuneet britit odottelivat tietämättöminä Palman lentokentällä Mallorcalla. Osa lomakohteisiin saapuneista lomailijoista puolestaan koki pettymyksen, kun selvisi, etteivät heidän hotellivarauksensa olleetkaan voimassa, vaikka niistä oli maksettu matkatoimistolle.

Britannian ilmailuhallinnon mukaan se ja muut viranomaiset tekevät nyt kaikkensa, jotta lomakohteissa olevat brittimatkailijat saadaan takaisin kotiin. Kohteesta riippuen lennosta vastaa joko ilmailuhallinto tai sitten käytetään toisten lentoyhtiöiden olemassa olevia lentoyhteyksiä. 

Lue myös:

    Uusimmat