Joku Facebookin ylläpidossa mokasi pahemman kerran – Hyppönen: "Vähän kuin ovea remontoidessa pudottaisi avaimet postiluukusta"

Tietoturva-asiantuntija kertoo, miksi Facebook kaatui:"Liittyy pandemiamiehitykseen" 2:26

Somejätti Facebookin mukaan eilisiltainen kuuden tunnin käyttökatko yhtiön somepalveluissa liittyi yhtiön reitittimissä ja niiden asetuksissa ilmenneisiin ongelmiin. Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, mistä poikkeuksellinen katkos johtui.

Hyppönen sanoo, että ongelma liittyi internetin runkoreititykseen.

– Facebook on yksi internetin suurimmista palveluista ja he hallitsevat omaa netti-avaruuttaan ja ongelma oli runkoreitiyyspuolella. Tämä on se osa nettiä, joka ei normaalikäyttäjälle näy yleensä käytännössä mitenkään.

Kysessä oli Hyppösen mukaan erehdys.

– Jostakin tiedostosta on tullut poistettua rivejä, joita sieltä ei olisi pitänyt poistaa.

Ylläpitotöiden yhteydessä Facebookin palvelut onnistuttiin siirtämään pois verkosta. Hyppösen mukaan tähän kuului myös sellaiset osat palvelusta, joilla ne olisi saatu palautettua verkkoon.

– Se on vähän, kuin jos kerrostalon ovea remoitoidessaan onnistuisi pudottamaan avaimet kyseisen oven postiluukusta sisään. Kyllä sinne lopulta pääsee, mutta siinä kuluu aikaa.

"Voisi olettaa, että Kaliforniassa on ajettu pää punaisena"

Käyttökatkoksen taustalla vaikutti myös korona-ajan poikkeusjärjestelyt.

– Facebook itse kertoo, että heillä ei ole data centereissään paikalla yhtä paljon väkeä kuin normaalisti. Kun ongelma tuli, sitä ei voinut enää tätyönä hoitaa eivätkä ne henkilöt, jotka olisivat voineet korjata ongelman, olleet paikalla.

– Voisi olettaa, että Kaliforniassa on pää punaisena ajettu eilen data centereihin tekemään näitä korjauksia.

Kuinka vaarallinen on internet? Tietoturva-asiantuntija kertoo, mitä netissä tulee varoa ja mikä on internetin tulevaisuus 25:25
MTV Uutisissa vieraillut Mikko Hyppönen kertoi myös, miten vaarallinen internet on. Katso Hyppösen koko haastattelu tästä!

Whatsappin kaatuminen osassa maailmaa varsin iso asia

Kyseessä ei kuitenkaan ollut verkkohyökkäys. Kuitenkin esimerkiksi viestipalvelu Whatsappin kaatuminen vaikeutti työntekemistä eri puolilla maailmaa. 

– On hyvä huomata, että tämä ei ollut tietomurto tai mikään hyökkäys. Käyttäjien tiedot, mukaanluettuna yksityiset tiedot, eivät olleet vaarassa.

– Se, että Facebookin sosiaalinen media oli nurin, ei varmaan ole mikään maailmanloppu, mutta nurin oli myös  Whatsapp ja Instagram. Whatsappin kaatuminen on monessa osassa maailmaa varsin iso asia, Hyppönen sanoo.

Hyppönen arvioi, että noin kuusituntinen katkos tuli Facebookille varsin kalliiksi. 

– Facebook elää mainoksista ja jokainen sekunti, jolloin mainoksia ei näytetä, maksaa.

Lue myös:

    Uusimmat