Näin teet helpot välipalat koululaiselle jääkaappiin!

Koulujen alkaessa pikkukoululaiselle on hyvä jättää pientä välipalaa jääkaappiin iltapäivän varalle. Näillä resepteillä taiot myös ravitsevat eväät työpaikalle!

Pitkän koulupäivän jälkeen illalliseen on vielä aikaa, ja pienen koululaisen verensokeri pääsee helposti laskemaan. Kotona onkin hyvä olla valmiina terveellisiä välipalatarpeita, jotta nälkää ei tukahduteta turhalla makealla tai liian suolaisella ja rasvaisella naposteltavalla.

Jätä koululaiselle jääkaappiin valmiita välipaloja, jotka voi syödä sellaisenaan tai mikrossa nopeasti lämmitettynä. Pikkunälkään riittävät terveelliset marja- ja hedelmäjuomat. Kokeile , fruit shakea tai banaani-marjasmoothieta.

Banaani-marjasmoothie

1 iso banaani
2 dl jäisiä mustaherukoita tai puolukoita
n. 2 dl rasvatonta maitoa, jogurttia tai soijajuomaa
n. 1 rkl sokeria tai juoksevaa hunajaa

Paloittele kuorittu banaani tehosekoittimeen. Lisää marjat, neste ja sokeri. Soseuta sileäksi.

Lisää nestettä tarvittaessa, jotta saat haluamasi paksuisen smoothien.

Vinkki! Lisää joukkoon 1 rkl leseitä.

Salaattia ja itse tehtyä leipää

Jääkaappiin on helppo jättää myös valmiita salaatteja. Tuhti eväspala syntyy pavuista ja perunoista.

Suurempaan nälkään sen sijaan sopivat vaikkapa tai .

Kyytipojaksi sopivat itse tehdyt leivät tai rieskat. Kuka pikkukoululainen voisi kieltäytyä vekkuleista sämpylöistä? Kauden porkkanoista puolestaan saa aikaan ihastuttavia porkkana-sipulimuffineja tai Curling sämpyläkiekkoja.

Lämmitä mikrossa

Mikä sopisikaan paremmin välipalaksi kuin erilaiset piirakat? Ne pitävät hyvin nälkää ja niitä on helppo pienenkin nälkäisen suun lämmittää omatoimisesti mikrossa.

tai sopii varmasti sekä nuoremman että vanhemman kulinaristin makuun. sen sijaan ei suositella kuin vain tulisiin makuihin tottuneille!

Ihanan tulisia makuelämyksiä tarjoaa myös jauheliha-papupiiras.

Jauheliha-papupiiras

1 pkt (400 g) Pirkka piirakkataikinaa (pakaste)

Täyte:
400 g Pirkka naudan paistijauhelihaa
1 tlk (400 g) Pirkka kidneypapuja
1 iso (150 g) sipuli
1 tlk (320 g) Pirkka Salsa Mexicana -salsakastiketta
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rs (200 g) Pirkka Kevyt Italian yrtit -tuorejuustoa

Pinnalle:
pala (n. 100 g) purjoa
1 pieni (n. 50 g) punasipuli
1 (150 g) paprika

Painele sulanut taikina piirakkavuoan (halkaisija 30 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Valuta pavut ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon sipuli ja salsakastike liemineen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vehnäjauhot, tuorejuusto ja reilu puolet pavuista (loput jäävät pinnalle koristeeksi). Anna täytteen hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Leikkaa pinnalle tuleva purjo ja sipulit renkaiksi, kuutioi paprika.

Kaada jauhelihatäyte vuokaan. Asettele päälle pavut, purjot, sipulit ja paprikat.

Paista piirasta 225 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia. Tarjoa piiras haaleana salaatin kanssa.

Nopeat naposteltavat

Mukavia, sormin syötäviä naposteltavia pikkukoululaiset rakastavat. Kasvikset maistuvat varmasti, kun tarjoilee ne !

Jääkaappiin voi jättää kasvisten lisäksi vaikkapa meheviä , , tai .

Kokeile myös suussa sulavia ja kevyitä kalkkunawrappeja! Kokonainen wrappi sopii hyvin lounaaksi, välipalaksi riittää puolikas.

Kalkkunawrappi

2 kpl Täysjyvävehnätortilla luomu Santa Maria, tai ohutta rieskaa
2 tl kasvirasvalevitettä (rasvaa alle 40%)
8 viipale kalkkunafilee leikkelettä
4 viipale Sulatejuusto yksittäispakattu 5 %
200 g kiinteää tomaattia
50 g paprikaa
100 g lehtisalaattia
tuoretta yrttiä esim basilikaa tai persiljaa

Poista tomaateista siemenet ja neste (juo se saman tien) ja kuutioi tomaattiliha. Kuutioi myös paprika.

Voitele tortillat tai ohuet rieskat. Levitä päälle salaatinlehtiä, kalkkuna- ja juustoviipaleet sekä tomaatti- ja paprikakuutiot. Kietaise rullaksi ja leikkaa kahtia.

Herkuttele puuroilla

Perinteiset viljapuurot eivät välttämättä maistu koululaiselle välipalaksi, mutta kun ryydität niitä hieman kauden marjoilla ja hedelmillä, ovat ne mieluisia aterioita.

Kokeile tai . Perinteinen vispipuuro puolestaan on aivan varma takuuhitti!

Vispipuuro

1 1/2 l vettä
2 dl Pirkka mannasuurimoita
1/2 dl Pirkka Luomu -kauraleseitä
4 dl (200 g) Pirkka puolukoita (puolukoita)
ripaus suolaa
2 dl sokeria

Kiehauta vesi ja vatkaa joukkoon mannasuurimot, kauraleseet ja puolukat. Lisää suola. Sekoita ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.

Mausta puuro sokerilla. Jäähdytä puuro kylmässä vesialtaassa. Vatkaa jäähtynyt puuro isossa kulhossa kuohkeaksi.

Tarjoa puuro maidon kanssa. Ripottele koristeeksi muutama puolukka.

Teksti: MTV3
Kuvat: MTV3, Lehtikuva, Ruokakesko.

Lue myös:

    Uusimmat