Näin taloyhtiöissä voidaan vähentää vedenkulutusta – lue helpot vinkit!

Kerros- ja rivitaloasukkaat tuhlaavat vettä roimasti yli suositellun vuorokausimäärän. Jos asukkaat sitoutuisivat säästeliäisyyteen, asumiskustannukset saataisiin kuriin.

Suomalaisissa taloyhtiöissä tuhlataan vettä. Vuorokaudessa kerrostaloasukkaat lotraavat yhteensä 155 litraa vettä ja rivitaloasukkaat 140 litraa, vaikka hyvä tavoite olisi 100 litraa.

– Vedestä maksetaan yhtiöjärjestyksessä olevan perusteen mukaan, joka on yleensä henkilöluku tai pinta-ala. Kun kaikki asukkaat sitoutuvat käyttämään vettä säästeliäästi, asumiskustannukset pysyvät kurissa, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen muistuttaa.

Koska suihkussa vettä lotrataan eniten, energian kulutuksesta voi helposti säästää pihistelemällä usein mukavuussyistä tuhlattavan kuuman veden käyttöä. Viidennes kotitalon kaikesta energiasta kuluu käyttöveden lämmittämiseen ja kuuma vesi on yli kaksinverroin kalliimpaa kuin kylmä vesi.

– Kuuman veden käytön vähentäminen on tärkein asia, johon asukas voi vaikuttaa heti ja helposti, sanoo Kauranen.

Asukkaat tuntevat taloyhtiöiden hallitusten mielestä energia-asiat huonosti tai erittäin huonosti. Tämä selviää Isännöintiliiton teettämästä Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimuksesta. 85 prosenttia tutkimukseen vastanneista piti energia-asioista tiedottamista erittäin tärkeänä tai tärkeänä.

– Nopein ja tehokkain tapa vähentää esimerkiksi juuri vedenkulutusta taloyhtiössä on neuvoa asukkaita käyttämään vettä järkevästi. Taloyhtiön hallituksen vastuulla on huolehtia, että asukkaille viestitään energia-asioista säännöllisesti. Isännöinti hoitaa viestinnän käytännössä, Kauranen sanoo.

Näillä vinkeillä vedenkäyttösi vähenee:

– Älä tiskaa – käytä sen sijaan astianpesukonetta, sillä se on huomattavasti energiatehokkaampaa kuin käsin tiskaus. Juoksevan veden alla tiskaamiseen kuluu nimittäin jopa 120 litraa vettä kymmenessä minuutissa.

– Älä lotraa – sulje vesihana aina, kun et käytä vettä. Suihkussa säästät vettä 12 litraa minuutissa, kun pidät hanan kiinni saippuoinnin ja hiustenpesun ajan.

– Jos huomaat, että wc-istuin tai vesihana vuotaa, ilmoita siitä heti taloyhtiösi huoltoyritykselle. Taloyhtiösi vesilasku saattaa vuotavien wc-istuinten takia kasvaa jopa tuhansilla euroilla kuukaudessa.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: Isännöintiliitto

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat