Mainos

Näin suuri ero on valtion tuloissa ja menoissa

Suomen Pankin asiantuntija herättelee blogikirjoituksessaan tekemään valtiontalouden sopeutumistoimia nopeasti.  Nyt valtion ja kuntien tulojen ja menojen välille on repeytynyt valtava kuilu, joka ei näytä supistumisen merkkejä.

Vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti rahapolitiikka- ja tutkimusosastolta kirjoittaa Suomen Pankin blogissa, että mitä kauemmin julkisen talouden sopeutustoimia lykätään, sitä suuremmaksi sopeutustarve uhkaa kasvaa.

- Julkisessa taloudessa on myös syytä tavoitella jonkin verran liikkumatilaa siltä varalta että talouskasvu osoittautuisi ennustettuakin heikommaksi. Jos joudutaan tilanteeseen, jossa julkisia menoja joudutaan sopeuttamaan äkillisesti ja hallitsemattomasti, talouskasvun edellytykset heikkenevät entisestään, Mäki-Fränti toteaa. 

Hän peräänkuuluttaa menosäästöjen ja/tai veronkorotusten lisäksi toimia, jotka kohentavat osallistumisastetta ja työllisyyttä.

- Suomen työikäinen väestö supistuu muuta euroaluetta nopeammin, ja jos talouden vaikeudet pitkittyvät, osa työvoimasta uhkaa pudota pysyvästi työmarkkinoilta. Parhaassa työiässä olevien ikäluokkien osallistumisaste onkin jo huolestuttavasti laskenut. 

Mäki-Fränti muistuttaa, että kokonaistuottavuuden kehitys on ollut Suomessa jopa muuta euroaluetta hitaampaa. 

- Tuotannon rakenne muuttuu myös väestön ikääntymisen myötä, kun tuottavuuden suhteen heikosti kehittyneet hoito- ja hoivapalvelut sitovat yhä suuremman osan talouden resursseista.

Mäki-Fräntin mukaan eläkemenot kasvavat nopeasti jo nyt, ja terveydenhoito- ja hoivakustannukset ovat suurimmillaan vasta 2020- ja 2030-luvuilla.

- Julkisen talouden vakauttamista ei kuitenkaan voida laskea kokonaan rakenteellisten uudistusten varaan, sillä monien uudistusten vaikutukset koetaan kokonaisuudessaan vasta useiden vuosien kuluttua, ja niiden kasvuvaikutusten ennakointiin liittyy epävarmuutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.