Mainos

Näin Suomesta ajatellaan maailmalla: "Meillä on salattua osaamista, jota ei itsekään ymmärretä"

2:26

Millaisia etuja Suomella on maailmalla rauhanvälittäjänä? Ainakin se, että olemme pieni ja vaaraton maa, sanoo kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan se, ettei meillä ole taloudellisia intressejä kovinkaan monessa maailmankolkassa, auttaa luomaan kuvaa rauhanvälittäjänä.

– Kun tällainen toimija tulee paikalle, niin se koetaan hyvin vilpittömäksi. Ajatellaan, että nuo varmaan haluavat välittää rauhaa ihan tosissaan, eikä tule ketunhäntä kainalossa, mieti bisneksiä tai geopoliittisia intressejä.

Haaviston mukaan Suomen etuja on myös se, että suomalaiseen luonteenlaatuun kuuluu hyvin vahva tasa-arvokäsitys.

 – Se koskee miesten ja naisten tasa-arvoa, nuorten ja vanhojen tasa-arvoa ja se koskee sitä, että me ei tunnusteta luokkayhteiskuntien rakenteita.

Haavisto on nähnyt valtavasti erilaisia kulttuureita. Esimerkiksi Afrikassa hänelle on huomautettu luokkayhteiskunnan tavoista.

– Kun joissain Afrikan maissa puhun samalla tavalla korkea-arvoiselle ministerille ja jollekin kaverille, joka on tullut puskista, afrikkalaiset huomauttavat, että enkö ymmärrä näiden ihmisten kuuluvan eri yhteiskuntaluokkiin. Vastaan, että me ei ymmärretä näitä yhteiskuntaluokkia, vaan puhutaan kaikille samalla tavalla ja se on suomalainen tapa. Luulen, että se on tietynlainen vahvuus. Se tuo samanlaisen arvonannon, samanlaisen arvostuksen kaikille osapuolille.

2:11

Suomea verrataan Ruotsiin ja Sveitsiin

Suomea pidetään Haaviston mukaan maailmalla samanlaisena yhteiskuntana kuin Ruotsia ja Sveitsiä. Suomen sotien mainitseminen antaa kuitenkin perspektiiviä keskusteluihin.

 – Meistä tiedetään, että olemme vauras yhteiskunta ja hyvinvointivaltio. Usein sanotaan, että me emme tiedä konflikteista mitään. Kun sitten kertoo, että meillä on ollut Euroopan verisimpiin sisällissotiin kuuluva sisällisota vuonna 1918, meillä on iso vuonna 1939 kimppuun käynyt naapuri ja siitäkin on selvitty, hän sanoo.

– Tästä tulee tietynlainen kunnioitus, että miten te olette tuosta selvinneet? Miten pystytte olemaan vihaamatta sitä isoa naapurianne Venäjää, taikka miten te ette tapa toisianne kadulla, jos teillä on ollut punaisten ja valkoisten näin verinen yhteenotto? Miten suvut ovat selvinneet tästä, kun samoissa suvuissa on ihmisiä eri puolilta? Ne ovat konkreettisia kysymyksiä, jotka kriisialueilla tänä päivänä on ihan oikeata tietotaitoa.

Haaviston mielestä tällaisten kysymysten pohtiminen osoittaa, että meillä on Suomessa sellaista salattua osaamista, mitä emme aina itsekään ymmärrä.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Torstain suorat verkkolähetykset: 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.