Näin sujuu allergiakodin siivous – järjestelmällisyys on valttia

Allergiakodin siivoamisessa tärkeintä on siivouksen säännöllisyys, mutta myös puhdistusaineisiin tulisi kiinnittää huomiota. Koska koti pitäisi siivota usein, kannattaa kiinnittää huomiota myös sisustukseen – mitä enemmän tavaraa, sen hankalampi siivota ja sitä enemmän tilaa pölyn laskeutumiselle.

Allergiakodin asukkaat hyötyvät viikoittaisesta siivouksesta, sillä tällöin huonepölyn määrä ei pääse kasvamaan sietämättömäksi. Siivouksessa kannattaa olla järjestelmällinen, jotta jokaisessa kodin huoneessa pysyisi sama siivoustaso. Täysin pölyttömään tai bakteerittomaan tilaan ei tarvitse pyrkiä, sillä pieni pölymäärä voi toimia siedätyshoitona.

Myös lapset hyötyvät kodista, joka ei ole putipuhdas. Keskieurooppalaisen tutkimuksen mukaan kaupunkilaislapset ovat allergisempia kuin maaseudun lapset. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että maaseudun lapset ovat enemmän tekemisissä maaperän, kotieläinten ja kasvien bakteerien kanssa.

Allergiakodissa siivousvälineet nousevat vielä suurempaan rooliin kuin muissa kodeissa. Esimerkiksi imuri voi päästää ilmaan paljonkin pölyä, joka tekee siivoamisesta tukalaa. Ongelmaan auttaa jonkin verran esimerkiksi HEPA-suodattimellinen imuri, jonka tekniikka on suunniteltu siten, että se päästää takaisin huoneilmaan mahdollisimman vähän pölyä. Pölyt kannattaa pyyhkiä ylhäältä alas, jolloin ilmaan nousevan pölyn määrä pysyy minimissä.

Huomioi materiaalit ja puhdistusaineet

Myös sisustuksen materiaalivalinnat ovat siivouksen keskiössä. Tyylistä ei tarvitse tinkiä, mutta sisustusmateriaaleihin kannattaa kiinnittää sen verran huomiota, ettei tule valinneeksi kaikkein pölyttävimpiä materiaaleja. Korkeanukkaista mattoa parempi valinta voi olla matalanukkainen matto, sillä korkeanukkainen matto voi olla varsinainen pölypommi. Sen juuressa piilevät niin ruoanmurut kuin huonepölykin.

Edes luonnonmateriaalit eivät ole aina varma valinta, sillä esimerkiksi huonolaatuinen pellava on kova pölyämään. Nahkasohva voikin olla allergiakodissa parempi valinta kuin kangaspäällysteinen sohva. Nahka myös hylkii likaa ja on helppo pyyhkäistä puhtaaksi.

Markkinoilta löytyy useita allergiatunnuksen saaneita puhdistusaineita, jotka ovatkin suhteellisen turvallinen valinta allergiakotiin. Täysin turvallisia nekään eivät toki ole, vaan voivat aiheuttaa allergisia reaktioita joillekin. Kannattaa tutustua myös ekologiseen siivoukseen, sillä kodin ruokakaapeista löytyy paljon hyödyllisiä siivousaineita. Ruokasoodalla, etikalla ja sitruunalla pötkii jo pitkälle.

Lähde: Siivous.info

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat