Näin selviät kiinteistökaupan kiemuroista

Keväisin tontti-, talo- ja mökkiunelmat täyttävät suomalaisten mielet. Mutta miten selvitä kiinteistökauppoihin liittyvästä dokumenttiviidakosta?

Monille mökki- ja talounelmien toteuttamisen tiellä on pelko byrokratiasta ja epätietoisuus asioiden hoitamisesta.

- Pelko ja epävarmuus on ihan ymmärrettävää, sillä sanat lainhuuto ja rasitustodistus kuulostavat kieltämättä hankalilta. Mutta voin vakuuttaa, ettei niitä tarvitse pelätä; nehän ovat vain termejä, jotka aukeavat helposti asioimalla meillä, asiakaspalvelusihteeri Ulla Mikkanen Maanmittauslaitokselta toteaa.

Kiinteistökauppaan liittyy paljon asiakirjoja ja muotomääräyksiä, mutta toisaalta onhan kyse myös isosta asiasta, omasta kodista tai kesämökistä.

Tutustumalla dokumenttien sisältöön säästytään epäselvyyksiltä ja monilta raja- ja tieriidoilta. Kiinteistökauppaan liittyvät perusdokumentit ovat lainhuutotodistus, rasitustodistus sekä kiinteistörekisteri- ja karttaote.

Aiemmin lainhuudatukseen ja kiinnityksiin liittyvät asiat hoidettiin käräjäoikeuksissa, mutta tammikuun 2010 alusta alkaen kiinteistöjen kirjaamisasioita ratkaistaan maanmittaustoimistoissa.

Tarkista ainakin nämä ennen kauppaa

Myyjän on esitettävä ostajalle kiinteistön rasitustodistus. Kiinteistökaupan perusdokumentteihin kuuluvasta rasitustodistuksesta käy ilmi kiinteistöön kohdistuvat rasitukset ja erityiset oikeudet, esimerkiksi velkakiinnitykset ja hallinnonjakosopimukset.

Kiinteistörekisteriotteesta käy puolestaan ilmi tilaan kohdistuvat rasitteet.Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että naapurilla on oikeus kulkea omalle tontilleen sinun tonttisi läpi kulkevaa tietä pitkin. Rekisteriotteeseen kirjattu oikeus vastaavasti kertoo, että sinulla on oikeus käyttää naapurin puolella kulkevaa tietä. Rasitteet ovat usein tienkäyttöön liittyviä, mutta voi niitä olla muitakin, esim. venepaikka- tai vedenotto-oikeus.

Kiinteistörekisteriotteessa on selostus kiinteistörekisteriin merkitystä kiinteistöstä. Siitä ilmenevät kiinteistön muodostamista koskevat tiedot, kiinteistötunnus ja pinta-ala. Lisäksi kiinteistörekisteriotteesta käy ilmi muita kiinteistöön liittyviä seikkoja, kuten oikeudet yhteisiin alueisiin.

Kaupantekotilaisuudessa käydään usein läpi nämä kiinteistöön liittyvät asiakirjat ja allekirjoitetaan kauppakirja. Kaupan vahvistaa virallinen kaupanvahvistaja. Rahat vaihtavat omistajaa ja ostaja saa kuitin kauppasumman maksamisesta.

- Tämän jälkeen ostaja maksaa ostamastaan kiinteistöstä varainsiirtoveron, joka on 4 % kauppasummasta. Nyt ostaja on valmis hakemaan omistukselleen virallisen "leiman" eli lainhuudon, Mikkanen selventää.

Lainhuudossa todetaan kiinteistön omistaja

Lainhuutotodistus kertoo yksinkertaisesti sen, kuka kiinteistön omistaa.

- Siksi tontin tai tilan uuden onnellisen omistajan on haettava lainhuutoa, koska lainhuutokirjaus todentaa kiinteistön uuden omistajan.

Lainhuuto on haettava viimeistään kuuden kuukauden kuluttua kauppakirjan allekirjoittamisesta, mutta oikeusturvan vuoksi se kannattaa tehdä viipymättä.

- Ota siis mukaasi allekirjoitettu kauppakirja liitteineen, kopio alkuperäisestä kauppakirjasta ja kuitti varainsiirtoverosta ja marssi kiinteistön sijaintipaikkakunnan maanmittaustoimistossa, opastaa asiakaspalvelusihteeri Ulla Mikkanen Maanmittauslaitokselta.

Nykyään hakemuksen voi jättää myös sähköpostilla. Mikäli kiinteistön halutaan olevan panttina uuden omistajan lainalle, samalla käynnillä voi hakea myös kiinnityksiä.

- Pankki tosin hoitaa usein sekä lainhuudon että kiinnitysten hakemisen.

Apua ja neuvoja saa kiinteistövälittäjiltä, omalta pankilta, maanmittaustoimistoista sekä osoitteesta www.kirjaamisasiat.fi.

Faktaa:

Kiinteistöjen kirjaamisasiat eli lainhuudot, kiinnitykset ja erityiset oikeudet siirtyivät käräjäoikeuksista Maanmittauslaitokseen vuoden 2010 alussa.

Lainhuudolla tarkoitetaan kiinteistön omistusoikeuden kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Lainhuutoa on haettava puolen vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön tai määräalan kauppakirja on allekirjoitettu. Lainhuudon myöntämisen jälkeen ostaja merkitään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin kiinteistön omistajaksi.

Lue myös:

(MTV3-Maanmittauslaitos)

Lue myös:

    Uusimmat