Näin selätät loman jälkeisen masennuksen

Arkeen palaaminen pitkän loman jälkeen voi olla vaikeaa. Näillä vinkeillä teet oravanpyörään palaamisesta mukavampaa.

Armollisuus, rutiinit, järkevä ruokavalio ja liikunta pitävät huolen, että lomalta paluu ei tunnu liian vaikealta. Huffington Post kokosi vinkit loman jälkeisen masennuksen voittamiseen.

Anna itsellesi aikaa

Mikäli lomalta arkeen palaaminen tuntuu vaikealta, älä ole huolissasi. On täysin normaalia tuntea itsensä väsyneeksi ja vetämättömäksi pitkän, rauhaisan loman jälkeen. Kukaan meistä ei ole kone, jonka lomavaihteen voisi kytkeä tuosta vain pois päältä.

Älä siis pakota itseäsi olemaan supertehokas heti loman jälkeen, jos olet stressaantunut tai sinusta tuntuu, ettet jaksa. Olet taas oma itsesi, kunhan annat itsellesi vähän aikaa.

Älä unohda rutiineja

Palaa kuitenkin rutiineihisi mahdollisimman pian, sillä ne auttavat sinua tottumaan arjen ympyröihin. Kun olet päässyt takaisin normaaleihin rutiineihisi, raivaa aikataulusta tilaa myös omille jutuillesi. Kutsu vieraita kylään, lähde kuntosalille tai kokkaa perheellesi. Näin saat elämääsi paitsi ryhtiä, myös iloa.

Kun olet hoitanut kodin, lapset ja vieraat, on aika huolehtia itsestä. Käy siis manikyyrissä tai hemmottele itseäsi jollakin muulla tavalla. Ansaitset sen.

Hoida ruokavalio kuntoon

Ylensyönti ja suklaan mussutus voivat todella kostautua, jos jatkat niitä vielä joululoman jälkeenkin. Makeisista saatava energianpuuska loppuu lyhyeen ja herkuttelua voi seurata todellinen masennus. Lisää ruokavalioosi sen sijaan lisää omega3-rasvahappoja, joita saa esimerkiksi kalasta, pähkinöistä ja siemenistä. Omega3 on oikea mielialan kohottaja ja rasvahapot tekevät hyvää myös aivoillemme. Älä kuitenkaan odota tuloksia saman tien, vaan ole kärsivällinen.

Liiku ja ole rehellinen itsellesi

Panosta myös liikuntaan. Kokeile vaikkapa jotakin tehokasta mutta lyhytkestoista liikuntaa, esimerkiksi kuntonyrkkeilyä. Ihmisillä on näet tammikuussa tapana aloittaa innolla uusi liikuntalaji, mutta muutaman viikon päästä into lopahtaa. Ole siis rehellinen itsellesi ja aloita harrastus, jota oikeasti jatkat pidempään kuin pari kertaa.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat:Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja