Mainos

Näin paljon tulva-alueilla on satanut muutamassa päivässä

Länsi-Suomen pahimmilla tulva-alueilla on satanut neljässä päivässä puolitoista kertaa enemmän vettä kuin koko normaalissa lokakuussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan runsaita sateita on saatu hyvin laajoilla alueilla Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Esimerkiksi Pohjois-Satakunnassa Kankaanpään Niinisalossa satoi torstain ja sunnuntain välisenä aikana yhteensä 98 millimetriä vettä, kun normaalisti alueella tulee vettä koko lokakuussa noin 60 millimetriä. Myös Karvian kunnassa neljän päivän sadekertymä oli suuri: yhteensä 88 millimetriä.

– Laajoilla alueilla vettä on tullut yli 50 milliä, tiivistää Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle.

Saarikallen mukaan sademäärät ovat suuria, mutta eivät täysin poikkeuksellisia. Pahimmillaan Suomessa on satanut yhden päivän aikana 200 milliä vettä. Raju tulviminen johtuukin monien asioiden yhteisvaikutuksesta.

– Syksyllä vesi haihtuu heikommin kuin esimerkiksi kesällä. Lisäksi tulva-alueilla on kesän ja syksyn aikana satanut niin paljon jo aiemmin, ettei vesi enää imeydy maaperään. Lisäksi jokien vedenpinta on ollut hyvin korkealla, Saarikalle sanoo.

Normaalisti lokakuussa sataa alueesta riippuen 40-75 millimetriä vettä. Suurimmat sademäärät saadaan pääkaupunkiseudulla ja pienimmät Lapissa.

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.