Näin paljon suomalainen saa keskimäärin eläkettä

Suomalaisten keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna reilut 1 600 euroa eli parikymmentä euroa edellisvuotta enemmän, kertoo Eläketurvakeskus.

Miehet saivat keskimäärin naisia suurempia eläkkeitä. Kun miesten keskieläke oli viime vuonna yli 1 800 euroa kuukaudessa, naisten vastaava summa oli reilut 1 400 euroa. Naisten eläke oli siten keskimäärin 79 prosenttia miesten eläkkeistä.

Suomen suurimmat eläkkeet maksettiin jälleen kerran Uudellamaalla, missä asuvat saivat keskimäärin reilun 1 900 euron kuukausieläkkeen. Myös Ahvenanmaalla maksettiin maan keskitasoa korkeampia eläkkeitä, yli 1 700 euroa.

Kaikki muut maakunnat jäivät alle maan keskiarvon. Keskimäärin pienimmät eläkkeet maksettiin maatalousvaltaisissa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Kunnista Kauniainen nousee selvästi yli muun Suomen noin 3 000 euron keskieläkkeellään. Seuraavina ovat Espoo reilulla 2 200 eurolla ja Helsinki yli 2 000 eurolla. Suomen pienin keskieläke on Etelä-Pohjanmaan Isojoella, reilut 1 100 euroa.

– Mitä suurempi keskieläke kunnassa on, sitä todennäköisemmin sukupuolten väliset erot ovat suuret. Esimerkiksi Kauniaisissa naisilla on keskimäärin puolta pienemmät eläkkeet kuin miehillä, kertoo Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino.

Tiedot kuvaavat viime vuoden lopun tilannetta ja perustuvat Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhteistilastoon.

Keskieläke kuvaa Suomessa asuvien, työeläkettä tai kansaneläkettä saavien keskimääräistä kuukausieläkettä. Sen sijaan tarkasteluun eivät kuulu osa-aikaeläkettä tai pelkkää perhe-eläkettä saavat.  

Lue myös:

    Uusimmat