Näin onnistut valokuvassa

Jotkut tuntuvat onnistuvan aina luonnostaan valokuvissa. Miten he sen tekevät?

– Sellaiset ihmiset, jotka tykkäävät olla esillä, onnistuvat paremmin valokuvissa, sanoo valokuvaaja Kai Widell.

– Suhtautuminen valokuvatuksi tulemiseen ja kuvaustilanteeseen näkyy yleensä lopputuloksessa.

Widellin mukaan rento kuvattava näyttää paremmalta kuin jännittynyt. Toisaalta kuvaajan mielestä kyse on myös valokuvaajan ammattitaidosta.

– Ammattitaitoinen valokuvaaja saa kyllä kohteensa rentoutumaan.

Omiin kuviinsa tyytyväinen 34-vuotias Saija on saanut myös ystäviltään palautetta siitä, että hän näyttää kuvissa aina hyvältä. Saija antaa samansuuntaisia vinkkejä kuin ammattikuvaaja:

− Ole iloinen. Valokuvaamista ei pidä pitää kauheana, eikä pelätä kameraa. Ajattele, että on sitten myöhemmin kiva katsoa näitäkin valokuvia.

Miten välttää kaksoisleuka ja lisäkilot?

Jotkut valittavat saavansa aina kuvissa kaksoisleuan. Yhtä yleinen pulma ovat kiinni menevät silmät.

– Toisilla silmät räpsyvät enemmän, joten ainoa varma tapa saada hyviä kuvia, joissa silmät ovat auki, on ottaa tarpeeksi monta otosta, Widell sanoo.

Kaksoisleukaan vaikuttavat paitsi kuvakulma myös pään asento. Kaksoisleuan voi välttää laskemalla leukaa aavistuksen ja kääntämällä päätä sivulle. Leukaa ei kannata nostaa ylös.

Entä kuinka näyttäisi kuvassa hieman hoikemmalta? Valokuvan sanotaan lihottavan kuvattavaa muutaman kilon verran. Vaatetuksella, kuvakulmalla ja kehon asennolla voidaan kuitenkin vaikuttaa siihen, tulevatko lisäkilot kuvaan.

Isoäidin vanha hyvä neuvo on valokuvattaessa tarpeen: vatsa sisään ja rinta ulos. Pitämällä käsivarret hieman irti kehosta voi näyttää hoikemmalta.

Vaatteilla on väliä

Omalle vartalotyypille sopiva vaatetus saa kuvattavan näyttämään paremmalta. Onkin hyvä tietää muutama perussääntö, kun suunnittelee kuvausasuaan.

Kokomustaa kannattaa Widellin mielestä välttää, koska se saa vartalon näyttämään kuvassa yhdeltä muodottomalta möhkäleeltä kasvojen alla. Widell vinkkaa yhdistämään mustaan värikkään paidan tai asusteita.

Poikittainen raita vaatteessa lihottaa, joten senkin käyttöä kannattaa harkita tarkkaan. Liikkuvassa kuvassa, kuten videolla tai televisiossa, kannattaa välttää pikkuruudullisia kuoseja ja puna-vihreän yhdistelmiä, koska ne näyttävät ikään kuin ”vilisevän” kuvassa.

Vaatetus saattaa myös vaikuttaa siihen, millaisessa asennossa kuvassa kannattaa esiintyä. Esimerkiksi hame tai mekko päällä istuessa kannattaa huolehtia siitä, ettei kuva näytä suoraan helmojen alle. Kapean hameen kanssa täytyy osata istua sääret kauniisti päällekkäin eikä rennosti jalat harallaan.

Puuteroi nenäsi!

Myös meikkiin kannattaa kiinnittää huomiota. Valokuvaan voi meikata arkimeikkiä selvästi voimakkaammin, koska kuvassa meikki ei näy samalla tavalla kuin peilistä näkyvässä omakuvassa. Luomiväri kirkastaa silmiä ja myös huulipunaa kannattaa käyttää.

Ammattimeikkaajat tietävät, miten kuvausmeikki tehdään, joten elämän tärkeimpiin kuvauksiin kannattaa valmistautua ammattimeikkaajan vastaanoton kautta. Kasvojen meikkaus maksaa noin 60–150 euroa.

Studiokuvauksissa kasvot alkavat helposti kiiltää kuumien lamppujen alla. On hyvä varata puuteria mukaan ja lisätä sitä aina välillä kasvojen kiiltäviin kohtiin. Ota mukaan taskupeili ja puuterirasia. Kurkkaa peilistä välillä ja tarkista, milloin ehostus kaipaa kohennusta.

− Valokynää kannattaa ehdottomasti käyttää. Kulmakarvojen on hyvä olla huolitellut. Aurinkopuuterilla saa elävyyttä, Saija neuvoo omia valokuvaan valmistautumisniksejään.

Myös kampaus on hyvä tarkistaa ennen kuvausta. Päälaella sojottava hiustupsu näyttää tahattoman hupaisalta.

Anna kaunein hymysi

Valaistus ja kuvauspaikka vaikuttavat myös lopputulokseen. Valokuvausta kannattaa välttää voimakkaassa auringonvalossa, joka luo kasvoille voimakkaat varjot ja saa kuvattavan usein siristämään silmiä kuvassa.

Valokuvausasento on myös tärkeä. Kääntämällä vartaloa hiukan vinoittain poispäin kamerasta, saat hoikemman siluetin.

Valokuvassa saa hymyillä sopivasti ja itselleen luonnollisella tavalla. Aina ei tarvitse hymyillä korvasta korvaan. Valokuvahymyään voi etukäteen testata peilin edessä, kunhan välttää teennäisyyttä itse kuvaustilanteessa. Luonnollisin hymy tulee silloin, kun ajattelee linssin taakse jonkun ihanan ihmisen, jolle haluaa antaa kaikista kauneimman hymynsä.


Teksti: Marianne Falck

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat