n. 15 kpl
- 5 dl maitoa, vettä tai piimää
- 50 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- 50 g voita, margariinia tai öljyä
- n. 10 dl sämpyläjauhoseosta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla n. 225 °C:ssa 12-15 minuuttia.
Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan:
- juustoraastetta / tuorejuustoa
- porkkanaraastetta
- siemeniä
- hiutaleita tai kauraleseitä
- mausteita / yrttejä
- rusinoita
- pähkinä- / mantelirouhetta
Vaihtelua sämpylöihin saat kokeilemalla: