Näin leivot parhaita sämpylöitä

n. 15 kpl

  • 5 dl maitoa, vettä tai piimää
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 50 g voita, margariinia tai öljyä
  • n. 10 dl sämpyläjauhoseosta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla n. 225 °C:ssa 12-15 minuuttia.

Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan:

  • juustoraastetta / tuorejuustoa
  • porkkanaraastetta
  • siemeniä
  • hiutaleita tai kauraleseitä
  • mausteita / yrttejä
  • rusinoita
  • pähkinä- / mantelirouhetta

Vaihtelua sämpylöihin saat kokeilemalla:

  • kierre
  • solmu
  • rinkeli
  • apilanlehti kolmesta pikkusämpylästä
  • sisarussämpylät (pellillinen)
  • matala rieskamainen
  • kirjaimet / numerot

Sämpylävinkkejä:

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
  • Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45 asteisen taikinanesteen.
  • Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
  • Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä.
  • Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu.
  • Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
  • Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä ja kasvimargariinia.

Lue myös:

    Uusimmat