Näin laajasti Windows 10 kerää sinusta tietoa – tämä kannattaa lukea

Ohjelmistojätti Microsoftin megaprojekti, eli Windows 10 on tullut julkiseen jakeluun.

Windows 10 tuli jakoon eilen maksuttomana päivityksenä 190 maassa. 

Uuden käyttöjärjestelmän on tarkoitus tarjota yhtenäinen käyttökokemus oli kyse sitten PC-koneesta tai kännykästä. Kyseessä on visio, jota yhtiö on tavoitellut jo useita vuosia, mutta johon aiempi Windows 8 -versio ei pystynyt kunnolla vastaamaan.

Windows 10

-Windows 10 tuo takaisin tutun aloitusvalikon.

-Sisältää parannuksia viruksilta, haittaohjelmilta ja tietojenkalastelulta

-Sisältää Windows Hello -teknologian, joka tuo vaihtoehdon salasanalla sisäänkirjautumiselle.

-Järjestelmän päivitys ilmaista Windows 7- tai Windows 8.1 -PC:lle tai -tabletille . Päivityksen varanneille käyttäjille ilmoitetaan porrastetusti, milloin päivitys on valmis asennettavaksi.

 Windows 10 sisältää mm:

  • Uusi Microsoft Edge -selain
  •  Integroitu Xbox-sovellus
  • Continuum-teknologia optimoi sovellukset niin kosketus- kuin työpöytäkäytössäkin.
  • Digitaalinen Cortana -assistentti. (Cortana ei ole saatavilla Suomessa).
  • Puhelimen oheissovelluksen avulla iPhone-, Android- ja Windows-puhelimet toimivat saumattomasti Windows 10 -laitteiden kanssa

Microsoft hehkuttaa Windows 10 -versiota kaikkien aikojen turvallisimmaksi Windowsiksi, joka pysyy automaattisesti ajan tasalla ja tarjoaa uusia ominaisuuksia ja tietoturvapäivityksiä.

Microsoftin Windows and Devices -liiketoimintaryhmän johtaja Terry Myersonin mukaan Windows 10:ssä kiteytyy Microsoftin visio henkilökohtaisemmasta tietojenkäsittelystä.

Mikäli käytät Microsoftin sovelluksia ja palveluita, niin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota uuden käyttöjärjestelmän vanavedessä tulleisiin uudistettuihin käyttöehtoihin, huomauttaa teknologiasivusto The Next Web artikkelissaan.

Tiedä tämä uudesta käyttöehtonivaskasta

Uuden käyttöjärjestelmän lisäksi Microsotilta on siis tullut myös uusitut Yksityisyyskäytännöt ja Palvelusopimus. Uudet käytännöt tulevat voimaan heti elokuun alussa.

The Next Web on ottanut 45-sivuisen nivaskan tarkempaan syyniin ja huomannut, että ehtoihin sisältyy muutamia huolestuttavia kohtia, joista käyttäjien olisi syytä olla tietoisia.

TNW:n mukaan Microsoft on napannut itselleen laajan vallan kerätäkseen järjestelmän käyttäjien toimista tietoa.

"Tietojen synkronointi oletuksena"

Kun käyttäjä kirjautuu Windowsiin, niin käyttäjän Microsoft-tili ja käyttöjärjestelmä synkronoivat asetukset ja tiedot Microsoftin palvelimille. Tietoihin lukeutuvat muun muassa. selainhistoria, suosikit, avoinna olevat sivustot, tallennetut salasanat sekä Wi-Fi-verkkojen nimet salasanoineen. Tietojen synkronoinnin voi kuitenkin estää asetuksista.

”Cortana on seksikäs vakoilija koneessa”

TNW:n mukaan uuden digitaalisen virtuaaliavustajan, Cortanan käyttäminen tarkoittaa runsaiden tietomäärien jakamista. Microsoft kerää ja käyttää monia tietoja laitteen sijainnista ja kalenteritiedoista aina sähköposteihin ja puhelutietoihin .

"Microsoft kyllä tietää mitä teet"

Sopimusehdoissa myös todetaan, että Microsoft kerää tietoa käyttäjästä ja laitteista, kuten vaikkapa käytetyistä sovelluksista.

"Mainostajat tietävät täsmälleen kuka olet"

Windows 10 luo joka käyttäjälle yksilölliset mainontatunnukset, joita voi käyttää käyttäjän profilointiin. Tämänkin saa kuitenkin poistettua käytöstä asetuksista.

"Microsoft voi tutkia tietosi heti halutessaan"

TNW:n mukaan Microsotin yksityisyyskäytännöt ovat erittäin väljät. Tekstissä todetaan, että tietoja voidaan säilyttää ja niihin päästään käsiksi, jos se on muun muassa välttämätöntä asiakkaiden suojaamiseksi.

-Omat tietosi eivät tule pysymään koneessasi, se on varmaa, toteaa artikkelin kirjoittanut Mic Wright

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja