Näin huonot kengät vaikuttavat terveyteesi

Asiantuntijat paljastavat, kuinka huonot kengät saattavat vaikuttaa kokonaisvaltaisestikin terveyteen.

Huonot kengät saattavat vaikuttaa terveyteen yllättävänkin paljon. Sekä korkokengillä että hyvin matalapohjaisilla kengillä on omat huonot puolensa.

Naiset seuraavat tiiviisti kenkätrendejä

Asiantuntijoiden mukaan huippusuunnittelijoiden kenkäuutuudet näkyvät selvästi siinä, millaisia kenkiä naiset milloinkin käyttävät.

– Catwalkilla nähdyt designtuotteet näkyvät selvästi myös ihmisten kulutustottumuksissa, new yorkilaiskirurgi Hillary Benner kertoo.

Tänä päivänä trendikkäät kengät voivat olla hyvinkin korkeakorkoiset. Korkeiden korkojen suosio näkyykin kaupungin kuin kaupungin katukuvassa.

– Korkokenkien keskimääräinen korkeus on noussut seitsemästä senttimetristä peräti kahteentoista senttiin, kertoo Phyllis Rein, New Yorkin Fashion Footwear Associationin varatoimitusjohtaja kertoo.

Huonot kengät ovat syypää suureen osaan jalkavaivoista

Suuri osa jalkavaivoista johtuu huonoista kengistä. Suuri osa naisista kärsii myös vaivaisenluun aiheuttamista ongelmista, jotka saavat usein alkunsa huonojen kenkien vuoksi.

Ammattilaiset ovat huomanneet, että korkojen kasvaessa myös jalkavaivojen kanssa painivien naisten lukumäärä on kasvanut.

– Ennen vastaanotollani kävi viikoittain viitisen naista – nykyään naisia käy jopa kolme päivässä, jalkavaivoihin erikoistunut kirurgi, Jacqueline Sutera New York Citystä kertoo.

Korkokengät saattavat vaikuttaa koko jalan kehitykseen. Muun muassa korkokenkiä usein käyttävien naisten akillesjänteiden on todettu joissain tapauksissa olevan paksumpia, kuin naisten, jotka eivät viihdy korkokengissä usein.

– Kun käyttää korkokenkiä, tasapaino muuttuu. Tämä johtaa siihen, että selkä on enemmän kaarella kuin normaalisti, ortopedi Judy F. Baumhauer kertoo.

Asiantuntijat painottavat kuitenkin, että vakavien ongelmien kehittyminen vie paljon aikaa.

Liian ohuetkaan kengänpohjat eivät ole hyväksi

Myös liian ohuet kengänpohjat saattavat aiheuttaa terveysongelmia. Liian ohut pohja rasittaa jalkapohjia. Jalkapohjien kautta rasitus siirtyy luonnollisesti nilkkojen ja polvien kautta lonkkiin asti.

– Ongelmat siirtyvät kropassasi alhaalta ylös, Baumhauer jatkaa.

Asiantuntija kehottaa kiinnittämään huomiota kenkiin heti, kun jalkavaivoja esiintyy. Vaivat eivät synny usein päivässä ja sopivien kenkien avulla orastavista jalkavaivoista voi päästä eroon kokonaan jo ennen kuin ne ehtivät kehittyä vakavammiksi.

Kuinka vieroittautua korkokengistä?

Asiantuntija neuvoo suhtautumaan korkokenkien käyttöön samalla tavalla kuin ruokaan tulisi suhtautua: liika on aina liikaa.

– Pizzaviipaleessa saattaa olla jopa 500 kaloria, joten usein olisi syytä syödä sitä vain vähän. Samalla tavalla voimme ajatella korkeista koroista. Niitä olisi sopivaa käyttää vain esimerkiksi tunti kerrallaan, Baumhauer neuvoo

MTV3/Helmi

Lähde: Health.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja