Näin huikea sakkorangaistus uhkaa törkeää ylinopeutta ajanutta MM-rallitähteä Ott Tänakia: "Ihan normaalisti annetaan sakkoa"

Tommi Mäkinen ruiskutti Ott Tänakin kumoon samppanjalla 0:40
Ott Tänak juhli Toyotallaan ajamaansa Suomen MM-rallin voittoa vuonna 2019.

Rallin maailmanmestarikuski Ott Tänak sai FIA:lta viiden tuhannen euron sakot kaasuttelustaan Jyväskylän MM-rallin alla julkisella tiellä. Rapsut voivat vielä moninkertaistua poliisin kiinnostuessa asiasta.

Kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n julkaiseman tiedotteen mukaan Ott Tänak ajoi Jyväskylässä jopa 101 kilometriä tunnissa tieosuudella, jossa nopeusrajoitus oli 40 kilometriä tunnissa. Törkeä ylinopeus tallentui FIA:n mittauslaitteisiin keskiviikkoiltana.

Tänakin törkeän liikennerikkomuksen tultua julkiseksi voi pitää lähes varmana, että myös paikallinen poliisi on ottanut tapauksen tutkintaan. MTV Urheilu tavoitti rikosylikomisario Olavi Saunamäen kommentoimaan poliisin käytäntöjä.

Tänakin mahdollisesta rikkomuksesta Saunamäki ei voi kommentoida mitään, koska yksittäisten tapausten kommentointi on poliisin linjausten vastaista.

– En voi vahvistaa tai kieltää mitään, Saunamäki sanoo.

Yleisellä tasolla poliisi on kuitenkin valppaana kaikkien sille tietoon saatettavien liikennerikkomusten tutkinnassa.

– Näitä tulee jatkuvasti, kun muun muassa sosiaalisessa mediassa on todistusaineistoa. Niitä tutkitaan ihan oma-aloitteisestikin, Saunamäki avaa.

Saunamäen mukaan tutkinta käynnistetään, jos todetaan, että riittävä todennäköisyys rikokseen syyllistymiselle täyttyy.

– Niitä otetaan tutkintaan ja silloin ihan normaalisti annetaan sakkoa. Se ilmitulokanava on vain silloin tuollainen, Saunamäki jatkaa.

Tänakin tapauksessa todistusaineisto on harvinaisen selkeä, kun hänen Hyundainsa ylinopeus on ollut tarkistettavissa FIA:n asentamasta mittalaitteesta, ja asiasta on annettu seikkaperäistä tietoa myös julkisuuteen.

Luvassa huikea sakkorangaistus

Mikäli Tänak joutuu vastaamaan ylinopeudestaan viranomaisille, virolaiskuskin sakon suuruus uhkaa muodostua huikeaksi. Kun Tänak ajoi 101 kilometriä tunnissa tieosuudella, jossa rajoitus oli 40, voi olettaa liikennerikkomuksen olleen törkeä.

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta on annettava vähintään 30 päiväsakkoa. Kun Virossa asuva Tänak ansaitsee julkisuudesta saatavien tietojen perusteella 1,3 miljoonaa euroa ja asuu tuloja kevyesti verottavassa maassa, hänen nettotulonsa ovat oletettavasti yli miljoona euroa.

Vaikka tapaukset eivät ole täysin vertailukelpoiset, suuntaa antavana seikkana voi mainita NHL-tähti Rasmus Ristolaisen hurjastelun, joka johti 40 päiväsakkoon kiekkoilijan ajettua yli 80 kilometriä tunnissa 40 kilometrin tuntivauhdin alueella.

Kovatuloinen Ristolainen sai tuolloin maksettavakseen 120 680 euron suuruisen sakon törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tänakin tiedossa olevilla tuloilla vastaavanlainen sakkotuomio kohoaisi noin 58 000 euroon.

Lue myös:

    Uusimmat