Näin helposti palomuuri ohitetaan Kiinassa – eikä valtio ole moksiskaan

Kiinan valtio valvoo ja rajoittaa voimakkaasti kansalaisten internetinkäyttöä. Vuosituhannen alussa käyttöönotettu Kiinan palomuuriksi kutsuttu Kultainen Kilpi -järjestelmä estää pääsyn poliittisesti arkaluontoisille sivustoille sekä muun muassa kansainväliseen sosiaaliseen mediaan.

Internetsensuuria voidaan kuitenkin kiertää. Tavallisin tapa on käyttää VPN- eli Virtual Private Network -servereitä eli palvelimia joiden avulla netinkäyttäjä pystyy salaamaan IP-osoitteensa, ja käyttämään nettiä ikäänkuin olisi Kiinan ulkopuolella.

Käytön yleisyydestä ei ole olemassa mitään tilastoja. Kiinan Teollisuus- ja informaatioteknologiaministeriön mukaan rekisteröimättömien ulkomaisten VPN-palveluntarjoajien toiminta Kiinassa on laitonta, ja koska yhtään yhtiötä ei ole rekisterissä, niitä ei virallisesti ole olemassakaan.

Tietyissä piireissä VPN:t ovat kuitenkin hyvinkin yleisiä. Kansainvälisten firmojen työntekijät tarvitsevat pääsyä palomuurin taakse työssään, ja moni muu taas vapaa-aikanaan. Myös ulkomaalaiset käyttävät ahkerasti VPN-palveluja – tämä on nimittäin ainoa tapa päästä käyttämään Facebookia ja Twitteriä, jotka molemmat kuuluvat estettyihin sivustoihin.

Osa VPN-tarjoajista lahjoo valtiota?

Kiina pystyisi hyvin estää myös VPN-palveluiden käytön, mutta sillä on syynsä olla tekemättä niin.

Paikallisissa tiedotusvälineissä on arveltu, että palveluntarjoajat maksavat valtiolle runsaskätisesti siitä, että saavat toimia Kiinassa. Teoriaa tukee se, että useimmat ilmaiset tai edulliset VPN-palvelut suljetaan viimeistään pari viikkoa ilmestymisensä jälkeen, kun taas muutamat hintavampia yhteyksiä tarjoavat yritykset ovat olleet toiminnassa vuosia.

Toisaalta on myös arveltu, että tärkein syy palomuuria kiertävien palvelujen olemassaolon jatkumiselle on se, että niiden käyttäjäkunta on lopulta varsin pieni. Tavallisia kiinalaisia internetsensuuri ei kovin voimakkaasti kosketa. Kieliä osaamaton peruskiinalainen ei tarvitse pääsyä ulkomaisille sivustoille, eikä ehkä ehdi seuraamaan politiikkaa niin tiivisti, että tuntisi tarvetta päästä estetyille sivustoille.

Kiinallahan on myös omat erinomaisesti toimivat vastineensa niin Facebookille, YouTubelle kuin Twitterillekin, omat hakukonensa ja ohjelmansa, jotka riittävät varsin hyvin tavalliselle netinkäyttäjälle.

Yksi syynä VPN-palvelujen olemassaololle on joidenkin spekulaatioiden mukaan pelko pienen eliittijoukon ryhtymisestä protesteihin, mikäli heidät suljettaisiin kokonaan vapaan internetin ulkopuolelle. Esimerkiksi Kiinan poliittisen eliitin jälkikasvu on järjestäen koulutettu länsimaisissa huippuyliopistoissa, ja hekin halunnevat käyttää Kiinaan palattuaan nettiä samalla tavoin kuin ulkomailla ollessaankin.

Vallitseva tilanne ja netin palomuurien kiertämisen salliminen onkin Kiinan hallituksen kannalta tavallaan välttämätön paha.

Sensuuri hyödyttää paikallisia yrityksiä

Länsimaissa Kiinan nettisensuuria arvostellaan jyrkästi – Kiinalle sensuurista on toki haittaa, mutta myös hyötyä. Paikalliset yritykset hyötyvät melkoisesti siitä, etteivät kansainväliset suuryritykset pääse valtaamaan nettimarkkinoita.

Paikallisissa yrityksissä yleinen mielipide onkin enemmän internetsensuurin puolella kuin sitä vastaan.

Tulevaisuudessa tilanne saattaa kuitenkin muuttua. Varsinkin kiinalaiset ohjelmisto- ja multimedia-alan yritykset kokevat olevansa epäedullisessa asemassa, koska heillä ei palomuurin takia ole mahdollisuutta esteettömään kanssakäymiseen globaaleilla foorumeilla. Aika näyttää, millaiseksi Kiinan internetpolitiikka muotoutuu lähitulevaisuudessa.

MTV3 - Linda Ma, Shanghai

Lue myös:

    Uusimmat