Näin eduskuntavaalien ehdokkaat kommentoivat maahanmuuttoa

Maahanmuutto jakaa sekä eduskuntavaaliehdokkaat siinä missä puolueetkin. Ehdokkaat ovat kommentoineet aihetta ahkerasti MTV:n vaalikoneessa.

MTV:n vaalikone

MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.

Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.

Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.

Vaalikoneessa ehdokkaat ottivat kantaa väitteeseen "Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia". Monet ehdokkaat ottivat maahanmuuttoon kantaa työvoiman tarpeen näkökulmasta. Erityisesti kotimaisten työntekijöiden tilanne huolestutti ehdokkaita.

– Suomessa on laskutavasta riippuen 215 000–250 000 työtöntä ja nuorisotyöttömyys on korkea. Meidän tulee ensisijaisesti työllistää nämä työttömät, vaatii keskustan Satu Tietari.

– Maahanmuuton lisäämisen ja kantasuomalaisten työllisyystilanteen parantamisen ei tarvitse olla ristiriidassa, kommentoi taas Aku Talikka piraattipuolueesta.

– EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien kohdalla käytetään nyt tarveharkintaa eli työlupien saantia rajoitetaan. Tästä on pidettävä kiinni, eikä työperäistä maahanmuuttoa pidä helpottaa, toteaa perussuomalaisten ehdokas Jarmo Juntunen.

– Ensin on työllistettävä kaikki suomalaiset ja vasta sen jälkeen hyväksyn muualta tulleet. Tietyille aloille voi olla kysyntää nytkin, mutta tuo edellä mainittu päälinjana. Kun maahanmuuttajia otetaan, pitää huolehtia siitä, ettei tänne oteta rikollisia ja että suomen ja tai ruotsin kielen hallinta on hyvää, kommentoi taas Kristina Ljungqvist muutos 2011 -puolueesta.

Tarvitseeko Suomi maahanmuuttajia?

Osa ehdokkaista huomautti, että maahanmuuttajia tarvitaan tulevaisuudessa monien töiden hoitoon. Ikääntyneiden määrän kasvaessa tarvitaan veronmaksajia pitämään huolta palveluista.

– Tälläkin hetkellä maataloudessa käytetään paljon maahanmuuttajia, koska suomalaisia on vaikeaa saada tiloille töihin, huomauttaa Minna Lintonen SDP:stä.

– Maahanmuttoa tarvitaan, jotta jatkuvasti heikentyvää huoltosuhdettamme saadaan korjattua. Työvoiman tarveharkinnasta EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille kansalaisille tulee luopua, vaati taas kokoomuksen Elias Erämaja.

– Vähemmän puhutaan siitä, että tutkimusten mukaan maahanmuutto lisää vientiä! Yrityksissä toimivat maahanmuuttajat muodostavat luonnollisen linkin maihin, joista ovat aikoinaan muuttaneet, kertoo vihreiden Marko Reinikainen.

Kantaako Suomi vastuunsa?

Myös humanitäärinen maahanmuutto herätti tunteita.

– Suomi on kaksisataa vuotta ollut maastamuuttomaa. Nyt on meidän vuoromme tasata, toteaa Tuomo Grundström vasemmistoliitosta.

– Uusia työntekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa. Pakolaisten määrä tulee pitää jatkossakin korkeintaan tällä nykyisellä tasolla, kommentoi kokoomuksen Jari Nykänen.

– Suomi ei kanna globaalia vastuutaan riittävässä määrin, toteaa taas RKP:n ehdokas Rurik Ahlberg.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja