Mainos

Näin Bellingcat-ryhmä selvitti puhelinnumeron perusteella BUK-miehen henkilöllisyyden - salanimi johti lopulta vakoilukeskukseen

Kansainvälinen vapaaehtoisista koostuva Bellingcat-tutkijaryhmä kertoi tänään selvittäneensä, että venäläinen tiedustelu-upseeri Oleg Vladimirovitsh Ivannikov on mitä ilmeisimmin yksi päätekijä malesialaiskoneen alasapumisessa Itä-Ukrainassa neljä vuotta sitten.

Ryhmä teki varsinaista salapoliisityötä selvittäessään alasampumisen aikaan käytyjä puhelinkeskusteluja. Merkittävin alasampumiseen liittyvä henkilö oli peitenimeltään Orion tai Oreon.

Oleellisin Ukrainan tiedustelupalvelun SBU:n tallentama puhelu käytiin kolme päivää ennen malesialaiskoneen alasampumista. Tuolloin sittemmin Ivannikoviksi tunnistetun Orionin kerrotaan sanoneen, että "heillä on "Buk-ohjus" ja että "he aikovat aloittaa (Ukrainan sotilaskoneiden) alasampumisen".

Tutkimus alkaa puhelinnumerosta

Kun Ukrainan tiedustelupalvelu julkisti puhelun, se liitti julkaisuun Oreonin puhelinnumeron: +380634119133. Pian tämän jälkeen kyseinen numero ei ollut enää toiminnassa.

Bellingcat-ryhmä lähti selvittämään avoimista tietokannoista, oliko tätä numeroa käytetty joskus aiemmin jossakin toisessa yhteydessä.

Lopulta ryhmä löysi puhelinnumeron kahdesta Venäjällä suositusta internetissä toimivasta puhelinnumeroita kartoittavasta sovelluksesta. Toinen luetteloista oli TrueCaller, jossa puhelinnumeron omistajaksi kerrottiin Oreon.

Kyseinen Oreon oli sama nimi, jota Ukrainan tiedustelupalvelu käytti kertoessaan puhelusta. Kansainvälinen tutkijaryhmä sanoo nimeksi Orion.

Numeron operaattori oli Life-niminen yhtiö, joka tarjosi anonyymejä eli ennaltamaksettuja (pre-paid) sim-kortteja itäisessä Ukrainassa vuonna 2014. Niinpä Bellingcat-ryhmä pohti, että kyseessä ei välttämättä ole kenenkään yksittäisen ihmisen puhelinnumero.

Neljä vuotta myöhemmin eli tämän vuoden alussa Bellingcat-ryhmä sai haltuunsa matkapuhelinliikennetietoja puheluista, jotka kytkeytyvät Oreon-puhelinnumeroon Ukrainassa. Löytyi neljä venäläistä puhelinnumeroa, joista oli soitettu tai jotka olivat vastaanottaneet puhelun Oreon-liittymästä. Nämä numerot olivat Bellingcatin tutkinnan keskiössä.

Numerotiedoista löytyi paljastavia tunnistetietoja

Bellingcat selvitti kaikki neljä venäläistä puhelinnumeroa avoimista tietokanoista. Eräässä puhelinnumerosovelluksesta löytyi nimi "Andrei Ivanovitsh GRU - Husky". Toisessa sovelluksessa sama numero antoi nimitiedon "Ivannikov".

Tästä Bellingcat päätteli, että Orionin taustalla oleva henkilö on tunnettu Andrei Ivanovitshina, joka linkittyy sotilastiedusteluun ja jonka sukunimi on tiettävästi Ivannikov.

Nimen perässä oleva tieto Husky viittaa siihen, että numero on saatu organisaatiolta tai henkilöltä, jota kutsutaan Huskyksi. Bellingcat löysi Itä-Ukrainan separatistisen Donetskin niin sanotun kansantasavallan alueelta erikoisoperaatioihin keskittyneen sotilasyksikön, joka käyttää nimeä Husky.

Tämän jälkeen avoimista lähteistä etsittiin tietoja yhdistämällä Ivannikov-nimi ja kyseinen puhelinnumero. Löytyi kaksi osumaa: toinen avoimesta nettipuhelinluettelosta ja toinen nykyisin toimimattomasta nettikaupasta, jossa oli nähtävillä asiakkaan tiedot ja ostokset.

Nettikauppa paljastaa lisää tietoja

Nettikaupan tiedoista löytyi puhelinnumeron omistajan koko nimi eli Oleg Vladimirovitsh Ivannikov sekä osoite Moskovassa ja vielä syntymäaika 2.4.1967. Osoitteen osoittaman talon vastapäätä löytyi Venäjän sotilasakatemia, jossa sijaitsee myös sotilaallinen tiedusteluinstituutti.

Nettikaupasta löytyi sama puhelinnumero myös kohdasta, jossa oli asiakasprofiileja. Oleg-niminen mies oli ostanut muun muassa urheilussa käytettävän harjoitusnaamarin, joka lisää hapenottokykyä. Toimitusosoite ei kuitenkaan ollut Ivannikovin kotiosoite vaan ulitsa Polina Osipenko 76 (Moskovassa). Karttapalvelujen mukaan tätä osoitetta ei ole olemassa, koska katu päättyy numeroon 22.

Bellingcat-ryhmän toimittaja kävi tarkastamassa osoitteen ja ajoi katua loppuun saakka eli numeroon 22. Toimittaja kuitenkin huomasi, että katu yhdistyy tässä kohtaa toisen kadun eli Horoshovskoje shosse -kadun kanssa. Itse asiassa kaikki Polina Osipenko -kadun eteläpuoleiset numerot ovat toisen kadun numeroita.

Nettikauppa johtaa GRU:n päämajaan

Toimittaja jatkoi matkaa numeroon 76 saakka ja huomasi yllätyksekseen olevansa GRU:n eli Venäjän sotilastiedustelun päärakennuksen edessä.

Tämän jälkeen Bellingcat-ryhmä ryhtyi selvittämään, mikä kahdesta nimestä oli jäljitetyn ihmisen oikea nimi. Ryhmä pääteli, että Oleg Vladimirovitsh Ivannikov oli oikea nimi ja Andrei Ivanovitsh oli peitenimi. Oletusta tuki se, että autojen rekisteröintitietokannasta löytyi Ivannikovin nimi ja vastaava syntymäaika. Tietokanta oli vuodelta 2003.

Ääninäyteestä lopullinen varmistus

Lopullista varmuutta yritettiin selvittää ääninäytteillä. Kännykkänumeroon Ivannikov ei vastannut. Ryhmä etsi sellaisen pöytäpuhelimen numeron, jonka omistajaksi oli merkitty Ivannikovan sukulainen ja jonka osoite oli sama mikä Ivannikovalla julkisten rekisterien mukaan oli.

Puheluun vastattiin mutta kyseinen Oleg Ivannikov ei suostunut tulemaan puhelimeen vaan puheluun vastasi toinen ihminen. Ryhmä sai kuitenkin nauhoitettua lyhyen pätkän, jossa Ivannikoviksi oletettu mies huutaa taustalla, että ei halua tulla puhelimeen.

Myöhemmin Bellingcat-ryhmä seurasi eri sovelluksista, näkyisikö Ivannikovan matkapuhelinnumero missään. Maaliskuussa ryhmä havaitsi, että puhelin on käytössä. Tuolloin hänelle soitettiin sillä tekosyyllä, että etsittiin kontaktia samannimiseen ihmiseen, joka toimi Venäjällä erään hyvintunnetun kansalaisjärjestön johtajana. Kun puheluun vastattiin, Bellingcatin edustaja kysyi, oliko vastaaja kansalaisjärjestön Ivannikov. Näin saatiin aikaiseksi lyhyt keskustelu ja ääninäyte tuli hankittua.

Bellingcat-ryhmän mukaan ääninäytteet olivat liian lyhyitä rikostekniseen tietokoneavusteiseen äänianalyysiin mutta ääninäytteiden kielitieteellinen ja akustinen vertailu osoittaa ryhmän mukaan, että kyseessä on sama mies, joka puhuu Ukrainassa napatuissa puheluissa.

Muun muassa näillä todisteilla Bellingcat-ryhmä päättelee, että hyvin korkealla todennäköisyydellä kyseinen Ivannikov on sama mies kuin mitä virallinen malesialaiskoneen alasampumista tutkiva Hollannissa toimiva JIT-ryhmä etsii. Tällä perusteella Bellingat päätti julkistaa miehen nimen ja valokuvan sekä monia muita tietoja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.