Näin Aira Samulin puhui elämäntyöstään viimeiseksi jääneessä haastattelussaan: "Mielestäni siinä oli jotain niin nurinkurista"

96-vuotiaana menehtynyt Aira Samulin teki pitkän ja arvostetun uran tanssin tunnettuna suomalaisena airuena.

Yrittäjä ja tanssin tunnetuin suomalainen sanansaattaja Aira Samulin  on menehtynyt 96-vuotiaana. Uutisen vahvisti MTV Uutisille Samulinin lähipiiri. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

Samulin teki äärimmäisen arvostetun ja pitkän uran suomalaisen tanssin parissa, ja hän oli myös Tanssii Tähtien Kanssa  -ohjelman vakikasvo kutsuvieraiden joukossa.

MTV Uutiset haastatteli Samulinia viimeisen kerran sunnuntaina 10. syyskuuta, jolloin hänet nähtiin TTK:n 16. tuotantokauden ensimmäisen suoran lähetyksen yleisössä. Samulin kertoi tuolloin olleensa paikalla yleisössä aina, yhtä kertaa lukuun ottamatta. 

– Olen 1940-luvulta saakka tanssinut, ja sieltä saakka ollut myös ammattilainen. Olen järjestänyt kilpailuja ja toiminut tuomarina ja kilpaillut itsekin. 

Samulin kertoi tuolloin olevansa erityisen ylpeä myös tekemästään työstä nuorten parissa. Hän muisteli muun muassa kampanjaa, jonka myötä miljoona suomalaista koululaista opetteli hänen tanssejaan. 

– Nämä ovat sellaisia, ne merkitsevät minulle sellaista, että olen vähän niinkuin tanssin apostoli. 

Opettajana Samulin painotti kaiken tasoisille oppilailleen sitä, ettei aiempia taitoja tarvita, jotta pystyy tanssimaan: sen sijaan täytyy ainoastaan kuunnella musiikkia ja eläytyä siihen. 

– Älkää välittäkö, miltä se näyttää, vaan miltä se tuntuu, Samulin kertoi ohjeistaan oppilailleen sekä järjestämiensä tanssikilpailujen osallistujille. 

Samulin muisti myös hyvin ajan, jolloin tanssiminen ei ollut sallittua. Suomessa tuli talvisodan alussa joulukuussa 1939 voimaan tanssikielto, koska tanssien järjestämistä pidettiin sopimattomana sodan aikana. 

Tuolloin tansseja järjestettiin salaa, ja niihin osallistui myös Samulin. Hän kertoi joutuneensa myös poliisin ratsioihin. 

Lopulta tanssi vapautettiin Suomessa ja salit aukesivat. Silloin Samulin teki merkittävän huomion, joka osaltaan ohjasi siitä eteenpäin hyvin vahvasti hänen pitkää elämäänsä.

– Kaikki tytöt eivät voineet tanssia, koska pojat eivät hakeneet heitä tanssimaan. Mielestäni siinä oli jotain niin nurinkurista. Ja sen takia lähdin lanseeraamaan näitä diskotansseja, että tytöt voivat mennä tanssimaan yksin, eikä niin, että täytyy odottaa, että joku kundi tulee hakemaan, vaikkei sillä olisi rytmitajua ja hän astuu varpaille ja mitä tahansa puristelisi. Ajattelin, että haluan pelastaa tytöt, jotta he saavat tanssia.  

Alla olevalla videolla Aira Samulinin viimeiseksi jäänyt haastattelu MTV Uutisilla.

Aira Samulin on ollut lähes jokaisen TTK-lähetyksen yleisössä – tämä asia saa hänet tulemaan paikan päälle kerta toisensa jälkeen 6:04

Lue myös:

    Uusimmat