Nadjan tilanne kuvaa Venäjän ja Ukrainan suhteita

Jos Venäjän ja Ukrainan suhteita pitäisi kuvata yhden ihmisen kautta, erinomainen ehdokas olisi Nadija Savtshenko. 

Venäjällä vuosi sitten vangitun ukrainalaislentäjän kohtaloa on seurattu herkeämättä mediassa rajan molemmin puolin.

Ukrainalaisille hän on kansallissankari, Venäjän vastaisen taistelun symboli, jonka Venäjä on siepannut. Venäjä puolestaan syyttää 34-vuotiasta Savtshenkoa osallisuudesta kahden venäläisen televisiotoimittajan kuolemaan kapinallisalueella Itä-Ukrainassa. 

Venäjän mukaan lentäjä otettiin kiinni Venäjän puolella, jonne hän oli tullut pakolaista esittäen.  

Oikeuskäsittelyn on määrä alkaa valmistelevalla istunnolla Donetskissa Etelä-Venäjällä torstaina. Jos tuomioistuin pitää Savtshenkoa syyllisenä, häntä voi odottaa pahimmillaan 25 vuoden vankeus.  

"Hän puolusti aina minua"  

 Julkisuusmylläkästä huolimatta yksityishenkilö Nadija Savtshenkosta on mediassa pyörinyt melko vähän tietoja. Ukrainalaislähteiden mukaan hän osallistui 2000-luvulla sotilaana rauhanturvatehtäviin Irakissa. Sittemmin hän pyrki ja pääsi Ukrainan ilmavoimien yliopistoon, joidenkin tietojen mukaan ensimmäisenä naisena. V

iime syksynä - hän oli jo tuolloin Moskovassa vangittuna - hänet valittiin Ukrainan parlamenttiin.   

Nadija Savtshenko syntyi Kiovassa vuonna 1981 eli aikaan, jolloin Neuvostoliitto oli vielä pystyssä. Nuoremman sisaren Veran mukaan Nadijalla oli jo lapsena paljon itseluottamusta.  

-Tapasin seurata häntä kaikkialle. Hän puolusti aina minua, sisar kertoi Radio Free Europelle.  

Savtshenko jäi vangiksi viime kesänä Luhanskin alueella, kun hän taisteli vapaaehtoispataljoonan riveissä kapinallisia vastaan.

Youtubeen ladatulla videolla hän vastailee rauhallisesti vangitsijoiden kysymyksiin.  

Luhanskista kapinalliset kuljettivat Savtshenkon omaisten mukaan Venäjän puolelle rajaa. Sieltä hänet siirrettiin myöhemmin Moskovaan, missä hän oli osan aikaa psykiatrisella klinikalla.  

Savtshenko oli vankeuden aikana yli 80 päivää kestäneessä syömälakossa, jolla protestoi vangitsemista. Ennestäänkin hoikka nainen laihtui tiettävästi parikymmentä kiloa.  

Kiistää syytteet    

Savtshenko kiistää, että hänellä olisi osuutta kranaatti-iskuun, josta häntä syytetään. Puolustuksen mukaan hän oli pidätyksen aikaan pelastamassa haavoittuneita taistelutovereitaan.  

-Nadijalla on 100-prosenttinen alibi, asianajaja Ilja Novikov sanoi keväällä Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.  

-Hän oli vangittuna jo silloin, kun (venäläis)toimittajat saivat surmansa.  

Novikov on toistuvasti vakuuttanut, että puhelutiedot vahvistavat alibin.  

Merkittäviä rikoksia selvittävä Venäjän tutkintakomitea on toisella kannalla. Sen mukaan Savtshenko oli Luhanskissa salaisessa tarkkailutehtävässä ja auttoi tykkitulen suuntauksessa iskussa, jossa toimittajat kuolivat.  

Tutkintakomitean edustaja Vladimir Markin kommentoi äskettäin uutistoimisto RIA Novostille, että tutkinta ei ole juuri eronnut muiden juttujen tutkinnasta.  

-Epäterve keinotekoisesti luotu kuohunta hänen (Savtshenkon) ympärillään ei ole mitenkään vaikuttanut tulokseen.  

Lue myös:

    Uusimmat