Naapurien juomaveden ulosteella ja sinilevällä saastuttaneelle naiselle vankeutta

Saastuneesta vedestä sairastui 12 ihmistä. Joukossa oli raskaana ollut nainen ja hänen myöhemmin syntynyt lapsensa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi torstaina ehdottomaan vankeuteen naisen, joka oli oikeuden mukaan saastuttanut vesikaivon ihmisen ulosteella ja sinilevää sisältäneellä järvivedellä.

Kaivoa käytettiin juomaveden ottoon, ja 12 ihmistä altistui saastuneelle vedelle. Heistä suurin osa sairastui ja sai vatsaoireita. Joukossa oli raskaana ollut nainen ja hänen myöhemmin syntynyt lapsensa, joka myös kärsi vatsaoireista.

Kyse oli tapahtumista Kiteellä heinäkuussa 2018. Kaivo oli naisen kahden naapurikiinteistön käytössä.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyn dna:ta löytyi kaivosta otetusta näytteestä. Se yhdistettynä muuhun näyttöön osoitti käräjäoikeuden mukaan riittävällä varmuudella, että kukaan muu kuin tuomittu ei ollut voinut saastuttaa kaivoa.

–  Kenelläkään asiaan täysin ulkopuolisella ei ole ilmennyt olleen motiivia teolle. Lisäksi sellaisen tekijän mahdollisuus on riittävällä tavalla poissuljettua sen vuoksi, että kysymys on niemestä, jossa ulkopuolisia liikkujia on ollut vähän ja täysin ulkopuolisella tekijällä ei olisi ollut mahdollisuutta saada tai löytää (naisen) ulostetta tai muutakaan dna-lähdettä, tuomiossa sanotaan.

Sakot koirasta viimeinen pisara

Oikeus katsoi, että naisella oli myös motiivi kaivon sotkemiseen. Naiselle oli aiemmin huomautettu vauhkoontuneen koiran kanssa liikkumisesta ja pyydetty häntä siirtymään kauemmas naapurikiinteistöstä.

Yksi naapureista oli tehnyt asiasta rikosilmoituksen, ja nainen oli saanut sakot koiran vartioimatta jättämisestä. Oikeuden mukaan nainen sai poliisilta tiedon sakosta päivää ennen kuin kaivo sotkettiin.

Käräjäoikeus tuomitsi Liisi Anja Marianne Aron, 65, terveyden vaarantamisesta kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Rangaistusta lyhennettiin puolella vuodella oikeudenkäynnin viivästymisen vuoksi.

Oikeus määräsi Aron maksamaan kullekin rikoksen uhrille kärsimyskorvausta tuhat euroa. Myös kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta tuomittiin erisuuruisia korvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat