Myyjäisleivonnaisia

Näin ennen joulua moni on kysellyt helppoja ja hyviä reseptejä myyjäisleivonnaisia varten. Tästä löytyy muutama mukava myyjäisiin sopiva leivonnainen. Ensimmäisenä joululeivonnaiseksi sopiva Kaarina Roinisen Hedelmäinen tiikerikakku ja rapeat kauraneliöt.

Hedelmäinen tiikerikakku

250 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 dl korintteja tai rusinoita
1 rasia (100 g) hedelmäsekoitusta
1 rasia (100 g) appelsiinikuoripaloja

Raidat: 1/3 kakkutaikinaa
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl kermaa

Kuorrutus:
50 g sulatettua voita tai margariinia
4 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1/2 dl vahvaa kahvia
1 tl vanilliinisokeria

Koristeeksi: manteleita, pähkinöitä tai kirsikoita

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan.
4. Ota taikinasta noin yksi kolmasosa eri kulhoon ja lisää siihen kaakaojauhe siivilöiden sekä kerma. Sekoita tasaiseksi.
5. Sekoita vaalean taikinan joukkoon kuivatut hedelmät.
6. Levitä voidellun korppujauhotetun rengasvuoan pohjalle ensin ohut kerros hedelmäistä taikinaa ja sen päälle ohut kerros ruskeaa taikinaa. Vedä teelusikalla syvennys taikinan keskelle, niin raidoista tulee tasaisemmat.
7. Tee taikinoista vuokaan vielä toinen samanlainen kerros, jätä pinnalle hedelmäistä taikinaa.
8. Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 tunti.
9. Jos haluat tee kakkuun kuorrutus. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä mutta ei jähmettyä. Lisää joukkoon siivilöiden tomusokeri ja kaakaojauhe sekä kahvi ja vanilliinisokeri. Sekoita tasaiseksi.
10. Levitä seos jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele pähkinöillä tai kirsikoilla.

Rapeat kauraneliöt

noin 30 kpl

125 g sulatettua margariinia tai voita
1/2 dl siirappia
1 1/2 dl sokeria
6 dl suuria kaurahiutaleita (tai tavallisia kaurahiutaleita)
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa tai leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl inkivääriä
1. Sekoita jäähtyneen rasvasulan joukkoon siirappi ja sokeri.
2. Lisää joukoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Seos on tässä vaiheessa irrallista, mutta se leviää uunissa.
3. Levitä seos uunipannulle leivinpaperin päälle (noin 30 x 35 cm) 4. Paista leivonnaista 175 asteessa uunin keskiritilätasolla 12-15 minuuttia.
5. Vedä leivinpaperin avulla levy varovasti pois pelliltä työpöydälle. Leikkaa terävällä veitsellä välittömästi neliöiksi. Irrottele neliöt vasta jäähtyneinä toisistaan.
6. Säilytä leivonnaiset kuivassa paikassa, niin ne säilyttävät rapeutensa.

Ruiskorput


1 l vettä
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
200 g rasvaa
1/2 dl maitojauhetta
100 g (2 pkt) hiivaa
ripaus fenkolia
700 g ruisjauhoja
600-700 g vehnäjauhoja

Sekoita haaleaan veteen. Älä vaivaa. Anna taikinan kohota 10-15 minuuttia.

Leivo pitkiksi tangoiksi ja litistä kädellä. Anna kohota. Paista n. 230 asteessa 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetken aikaa.

Halkaise haarukalla pistäen ja leikkaa vinottain korpuiksi ja nosta pelleille - muista laittaa pohja- ja kansiosat omille pelleilleen. Ruskista korppuja 160-180 asteessa n. puoli tuntia.

Kuivaa lämpimässä paikassa yli yön.

Virkkalan marttojen Vironperän vieraskakku

3 dl maitoa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 1/2 dl voisulaa tai juoksevaa margariinia
1 dl omenasosetta

Sekoita maito ja sokeri. Sekoita keskenään muut kuivat aineet ja lisää ne maidon ja sokerin joukkoon. Kaada seokseen voisula ja lopuksi omenasose. Kaada voideltuun korppujauhotettuun rengasvuokaan ja paista 180 asteessa noin 1 tunti. Voit käyttää nesteenä myös piimää tai omenamehua.

Jauheliha/kinkkupiirakka


1 pkt (400-500 g) piirakka- tai voitaikinaa

täyte:
200 g silputtua palvikinkkua tai ruskistettua jauhelihaa
1 sipuli
3-4 dl keitettyä riisiä
mustapippuria, yrttejä
n. 100 g juustoraastetta, fetaa tai tuorejuustoa
voiteluun:
munaa

Kuullota sipuli ja anna jäähtyä. Sekoita keskenään silputtu palvikinkku tai ruskistettu ja hyvin maustettu jauheliha ja juusto. Kauli taikina yhdeksi isoksi tai kahdeksi pienemmäksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Levitä täyte toiselle reunalle, nosta toinen puoli päälle ja painele reunat tiiviisti (sivele ensin vedellä). Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn alle. Sulje myös päädyt. Koristele pinta ylimääräisillä taikinasuikaleilla ja tee taikinan pintaan muutama reikä haarukalla tai kuvioaukko veitsellä. Voitele pinta munalla. Kypsennä 200-225 asteessa 30-30 min. uunin alaosassa. Jos haluat voit tehdä taikinasta myös pieniä pasteijoita.

Lue myös:

    Uusimmat