Myrkkyhoitaja Aino Nykoppista tehty kirja paljastaa: Näistä syistä hoitoalalla työskentelevä sarjamurhaaja on erityisen vaarallinen – "Murhaaja voi kätkeä rikoksensa kaikkien nähtäville"

9:46
Vuonna 2012 elinkautiseen vankeuteen tuomittu myrkkyhoitaja vaati tänä keväänä päästä ehdonalaiseen.

Myrkkyhoitajana tunnetusta sarjamurhaaja Aino Nykoppista ilmestyy tänään äänikirja Myrkkyhoitaja– Sarjamurhaajan tarina. Kolmiosaisessa uutuusäänikirjassa perehdytään naisen rikoksiin, ja ruoditaan mikä tekee etenkin terveydenhuollon alalla työskentelevästä sarjamurhaajasta poikkeuksellisen vaarallisen.

Perushoitaja Aino Nykopp (nyk. Ann-Maria Myllgren) on tuomittu elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Lisäksi naisen elinkautiseen vankeuteen sisältyy kolme törkeää pahoinpitelyä, törkeä varkaus, kaksi varkautta ja kaksi huumausainerikosta.

Suomen ainoa naispuolinen sarjamurhaaja

Noin 60-vuotias Nykopp myrkytti kotihoidossa ja laitoksissa olleita iäkkäitä vanhuksia lähinnä rauhoittavilla lääkkeillä vuosina 2004–2009.

Teoillaan myrkkyhoitajanakin tunnettu Nykopp on ainoa Suomen rikoshistorian tuntema naispuolinen sarjamurhaaja, ja muutenkin yksi maamme tunnetuimmista sarjamurhaajista.

Tänään Storytel-palvelussa julkaistussa Myrkkyhoitaja – Sarjamurhaajan tarina -äänikirjassa rikostoimittaja Miika Viljakainen on paneutunut tarkemmin Nykoppin tapaukseen ja naisen synkkiin rikoksiin.

Kirjassa on listattu neljä syytä sille, mikä tekee juuri terveydenhuoltoalalla työskentelevästä sarjamurhaajasta poikkeuksellisen vaarallisen.

Sulautuu joukkoon ja uhrit helposti saatavilla

Ensimmäisenä asiana Viljakainen nostaa esiin, että hoitoalalla toimivan sarjamurhaajan uhrit ovat helposti saatavilla.

– Lääkärinä tai hoitajana työskentelevällä murhaajalla on sairaalassa saatavillaan loputon määrä uhreja, joista monet ovat jo valmiiksi heikkoja, muistisairaita ja kenties jo kuoleman partaalla, kirjassa kerrotaan.

Potilaat eivät osaa epäillä hoitajien tai lääkäreiden aikeita vaan he luottavat hoitajiinsa. Harva osaa myöskään epäillä henkirikosta monisairaan vuodepotilaan kuollessa, sillä luonnolliset kuolemat ovat osa heidän arkeaan.

Liikkuu vapaasti uhrien keskuudessa

Hoitoalalla työskentelevä murhaaja pystyy myös liikkumaan vapaasti uhriensa keskuudessa.

Kirjassa todetaan, että murhaaja pystyy sulautumaan helposti muun henkilökunnan joukkoon ja pääsee liikkumaan huomaamatta uhrien joukossa.

– Lisäksi henkilökunnan jäsenenä sairaalassa pääsee käsiksi vahvoihin lääkkeisiin, joilla voi tappaa ihmisen ja jotka voi myös hävittää sairaalaympäristössä suhteellisen helposti, äänikirjassa todetaan.

Rikospaikka ja todisteet häviävät lähes itsestään

Normaalisti yksi murhan haastavimmista osista on varmastikin ruumiin kätkeminen. Kirjassa todetaan, että sairaalassa toimivalla murhaajalla ei ole tätä asiaa pohdittavanaan, sillä uhrin kuoltua lääkintävahtimestarit hakevat vainajan osastolta muutaman tunnin kuluessa.

– Lakanat vaihdetaan ja ennen pitkää sänkyyn tuodaan uusi potilas. Rikospaikka häviää, todisteet katoavat.

Äänikirjassa sanotaankin osuvasti, että murhaaja voi tavallaan kätkeä rikoksensa kaikkien nähtäville, luonnollisten kuolemien joukkoon. 

Ongelmat hoidetaan nopeasti

– Neljänneksi, terveysalan instituutiot eivät ole erityisen aktiivisia tekemään tiliä epäilyttävästä toiminnasta, joka tapahtuu heidän seiniensä sisällä, kirjassa listataan.

Äänikirjan mukaan esiin tulleet ongelmat pyritään hoitamaan nopeasti ja tehokkaasti pois päiväjärjestyksestä ja mieluiten ilman julkista metakkaa.

– Sairaala voi antaa työntekijälleen potkut, mutta mikäli hoitajan tai lääkärin ammatinharjoittamisoikeuksia ei rajoiteta, he pystyvät hakemaan uudelleen töitä ilman ihmeempiä ongelmia.

Myrkkyhoitaja – Sarjamurhaajan tarina julkaistaan äänikirjapalvelu Storytelissä tänään.

Haave vapautumisesta hylättiin

Aino Nykopp on vaihtanut vankeusaikanaan nimensä Ann-Maria Myllgreniksi ja hän suorittaa edelleen elinkautista vankeusrangaistusta.

Aiemmin tänä keväänä hän vaati päästä ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden maaliskuussa, jolloin hän on ollut vankilassa 12 vuotta.

Helsingin hovioikeus kuitenkin hylkäsi myrkkyhoitajan hakemuksen.

Nykopp eli nykyinen Myllgren on suorittanut elinkautista vankeusrangaistustaan vasta hieman yli 11 vuotta, ja oikeus katsoi, että tämän tulisi tekonsa huomioon ottaen suorittaa elinkautista vankeusrangaistustaan selvästi yli 12 vuotta. Lisäksi vapauttamista vastaan puhui Myllgrenin riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja