Mykistävä näky pienessä kylässä – pimeydessä hohtaa tuhat jäälyhtyä

Tänään illalla hämärän laskeuduttua Paakin kylällä Sotkamossa ihmisiä odottaa taianomainen näky. Kadut ovat hiljaisia ja pimeitä, mutta loistetta tuo yli tuhat käsintehtyä jäälyhtyä.

Perinne on ollut voimissaan 23 vuotta. Marita Kaipainen on ollut mukana kaikki vuodet, sillä jäälyhtyjen teko on hänellä verenperintönä.

– Äitini aloitti tämän aikoinaan naapurinsa kanssa. Silloin oli muutamia lyhtyjä tien varrella, mutta nyt viime vuosina näitä on ollut aikamoinen määrä, Kaipainen kertoo.

Tänä vuonna lyhtyjä on tehnyt kolme perhettä. Jäädyttäminen on aloitettu kotipihoilla heti pakkasten alettua joulukuun alussa. Yleensä lyhdyt sytytetään joulupäivänä, mutta jos sattuu lauha keli, siirretään tapahtuma uuteenvuoteen tai loppiaiseen.

– Naapurilla on kerralla pihalla jäätymässä jopa 100 ämpäriä, me jäädytämme noin 40 lyhtyä kerrallaan, Kaipainen kertoo urakastaan.

Vain pari kertaa jäänyt väliin

Lyhtytapahtuma on saatu järjestettyä lähes joka vuosi; vain pari kertaa se on jäänyt pitämättä säiden takia. Kerran ei ollut säitä jäädyttää, ja toisella kertaa ei ollut tarpeeksi pakkasta polttamiseen. Tuhat lyhtyä jäi siis käyttämättä.

– Ne me rikoimme sitten, siitäkin selvittiin. Patoutumat purettiin siihen jään särkemiseen, Kaipainen muistelee ja nauraa.

Tänään lyhdyt syttyvät noin kolmen aikaan iltapäivällä ja palavat iltaan saakka. Paakin kyläyhdistys on myös halunnut lähteä mukaan ja pitää kahviota kylätalolla.

– Jos ei pakkaset pelota, niin tänne vain, Kaipainen kehottaa.

Lyhdyt on viety paikalleen eilisen ja tämän päivän aikana. Illalla Kaipaisella ja naapureillakin on aikaa nauttia loisteesta.

– On se vaan niin mukavaa. Ensinnäkin touhuta samojen naapureiden kanssa, ja sitten lopulta nähdä muidenkin nauttivan lopputuloksesta. En voi kuvitella parempaa kuin pimeän, jossa loistavat pelkästään lyhdyt. Maalla kun ollaan, niin ääniäkään ei ole, on se niin rentouttavaa.

Tapahtumaan voit tutustua Paakin Jouluvalot -sivustolla Facebookissa. Tapahtumasta kertoi ensimmäisenä Yle.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja