Myanmarissa Facebook on osin estetty – uusi sotilashallinto lienee rajoitusten takana

Armeija kaappasi vallan Myanmarissa ja määräsi maahan poikkeustilan 2:20
Katso videolta, miten armeija kaappasi vallan Myanmarissa ja määräsi poikkeustilan.

Sosiaalisen median yhtiö Facebook kertoo, että osa sen palveluista on estetty Myanmarissa. Maassa tapahtui maanantaina sotilasvallankaappaus, jossa armeijan johtaja, kenraali Min Aung Hlaing nimitti itsensä johtamaan maan uutta hallitusta.

Facebook kertoi uutistoimisto AFP:lle yhtiön olevan tietoinen, että sen palveluiden käyttö on estetty joiltain ihmisiltä. Yhtiö kehotti Myanmarin viranomaisia palauttamaan yhteydet kaikille, jotta ihmiset voivat Myanmarissa kommunikoida perheidensä ja ystäviensä kanssa sekä saada tärkeitä tietoja.

Uutistoimisto Reutersin entinen Myanmarin kirjeenvaihtaja Hnin Zaw kertoo Twitterissä, että maan uusi sotilashallinto on määrännyt televiestintäyhtiöitä estämään Facebookin käytön väliaikaisesti. Hallinto uskoo Facebookin häiritsevän tasapainon palauttamista maahan.

–  Varsin huolestuttavaa sillä Myanmarissa kaikki käyttävät vain Facebookia internetinä ja viestivät sen välityksellä, hän kertoo tviitissään, jonka ovat jakaneet muun muassa teknologiauutisia julkaisevat verkkosivustot Engadget ja Techcrunch.

Palvelun merkitystä painottaa myös digitaalioikeuksien parissa toimiva kansalaisjärjestö Access Now, joka kertoo niin ikään Twitterissä yli 22 miljoonan ihmisen käyttävän Facebookia Myanmarissa. Järjestön mukaan palvelu on kansalaisille kriittinen työkalu tiedon jakamiseen ja järjestäytymiseen.

Järjestön mukaan Facebookin palveluiden mukaan lukien Instagramin, Whatsappin ja Messengerin käyttö on estetty hallinnon päätöksellä tämän viikon.

Operaattorit myöntyneet hallinnon estovaateisiin

Lisäksi Hnin Zaw kertoo tviitissään, että osittain valtio-omisteisen MPT-yhtiön operaattorit ovat jo lakanneet tarjoamasta mobiili-internetpalveluita.

Facebookin estämisestä kerrotaan myös Redditin Myanmar-palstalla, jossa on julkaistu samainen asiakirja. Palstalla osa käyttäjistä vahvistaa Facebookin olevan jo heidän osaltaan maissa.

Myanmar Timesin toimittaja Thompson Chau puolestaan kertoo Twitterissä, että ainakin mobiilioperaattori Telenor Myanmar on taipunut hallinnon määräykseen. Tviitin yhteydessä jaetussa tiedotteessa Telenor kuitenkin vakuuttaa, että yhtiöllä on vakavia huolia ihmisoikeuksien rikkomisen osalta. Yhtiö painottaa uskovansa avoimeen viestintään ja kertoo pyrkivänsä aktiivisesti palauttamaan pääsyn Facebookiin niin pian kuin mahdollista.

Internetkatkoksia ympäri maailman tarkkaileva NetBlocks kertoo AFP:n mukaan useiden internetoperaattoreiden rajoittavan pääsyä Facebookiin. NetBlocksin mukaan operaattorit näyttävät noudattavan ilmeisesti estomääräystä.

Vallankaappaus tuomittu laajasti ulkomailla

Vallankaappaus on tuomittu laajasti ulkomailla. Maailman läntisten talousmahtien G7-ryhmän ulkoministerit sanoivat yhteisessä kannanotossaan olevansa "syvästi huolissaan" Myanmarin vallankaappauksesta.

Ulkoministerit vaativat kiinni otettujen poliittisten johtajien vapauttamista, poikkeustilan lopettamista ja demokratian palauttamista.

Armeijan syrjäyttämä Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi on saanut syytteen maan tuonti- ja vientilainsäädännön rikkomisesta, ja hän on tutkintavankeudessa. Suu Kyin saama syyte perustuu siihen, että poliisi löysi hänen luotaan kotietsinnässä radiopuhelimia, ilmenee medialle vuodetuista poliisiraporteista.

Suu Kyi ja presidentti Win Myint otettiin kiinni heti kaappauksen alussa maanantaina.

Kenraali Min Aung Hlaingin mukaan vallankaappaus oli "väistämätön seuraus" siitä, että siviilijohtajat eivät kuunnelleet armeijan syytöksiä laajasta vaalivilpistä.

YK:n Guterres aikoo painostaa kenraaleita kääntämään kelkkansa

Keskiviikkona YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi painostavansa Myanmarin kenraaleita kääntämään kelkkansa.

–  Me teemme kaikkemme saadaksemme kaikki avainasemassa olevat toimijat ja kansainvälisen yhteisön asettamaan tarpeeksi painetta Myanmarille, jotta voidaan varmistaa, että tämä vallankaappaus epäonnistuu, Guterres kertoi Washington Postille.

Guterresin mukaan ei ole missään nimessä hyväksyttävää, että hänen mielestään normaalisti järjestettyjen vaalien ja mittavan siirtymäajan jälkeen nuo vaalit ja kansan tahto kumottaisiin.

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Myanmarin tilannetta tiistaina, mutta ei saanut pari tuntia kestävässä kokouksessaan aikaiseksi päätöslauselmaa. Sekä Kiina että Venäjä pyysivät harkinta-aikaa. Molemmat maat ovat suojelleet Myanmaria YK:ssa, kun maan rohingya-vähemmistöön kohdistettu vaino on yritetty tuomita.

Lue myös:

    Uusimmat