Mainos

Muutosta puuhataan – Espanja ajautui sodassa väärälle aikavyöhykkeelle

Espanjassa harkitaan kellojen siirtämistä pysyvästi tunti taaksepäin, eli paluuta samaan aikavyöhykkeeseen muun muassa Lontoon kanssa.

Moni espanjalainen kokee ongelmaksi arjen iltapainotteisuuden: päivät alkavat myöhään ja loppuvat pikkutunneilla.

Syynä tähän on se, että Espanja on väärässä aikavyöhykkeessä. Espanjassa on sama aika kuin esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Italiassa – maissa, jotka sijaitsevat huomattavasti idempänä kuin Espanja.

Esimerkiksi aurinko nousi tänä aamuna Italiassa vartin yli seitsemän ja Espanjassa tunnin myöhemmin, eli vartin yli kahdeksan. Italialaisten aurinko alkaa siis paistaa tuntia aikaisemmin, vaikka kello näyttää samaa.

Syy väärään aikavyöhykkeeseen löytyy historiasta. Vielä ennen toista maailmansotaa Espanjassa käytettiin brittien kanssa samaa eli Greenwichin aikaa – sijoittuuhan Espanja maantieteellisesti melko suoraan Britteinsaarten eteläpuolelle.

Toisen maailmansodan aikana Espanja oli kuitenkin Saksan liittolainen ja aikavyöhyke muutettiin vastaamaan Berliinin aikaa, jota ei sen kummemmin muutettu. Samalla espanjalaiset alkoivat elää iltapainoitteisesti, väärällä aikavyöhykkeelle kun joutuivat.

Espanjan parlamentin asettama, ajankäytön järkeistämiseksi perustettu komitea ehdottaa tuoreessa toimenpide-ehdotuksessaan, että Espanja muuttaisi aikaansa takaisin luonnonmukaiselle paikalleen.

Jos Espanja siirtyisi samaan aikaan Portugalin ja Britannian kanssa ja jättäisi sille luonnottoman Keski-Euroopan ajan, niin suurella todennäköisyydellä espanjalaisten valveillaolorytmi nytkähtäisi tunnin aikaisemmaksi.

MTV3 – Hannu Arvio, Barcelona, Espanja

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.