Muistatko tämän viime vuoden miljonäärin? 32-vuotias Alexander kiilasi tulolistan kolmanneksi: "Ihan vähän aikaa sitten mietin, että tällainen potti olisi käsittämätön"

1:19

Suomen kolmanneksi eniten vuonna 2017 tienannut sai suurimman osan omaisuudestaan sijoittamalla kryptovaluuttaan. Alexander Hanhikoski, 32, on huimapäisistä seikkailuista ja matkustamisesta kiinnostunut yrittäjä, sijoittaja ja insinööri, jonka tulevaisuuden unelmiin kuuluvat muun muassa uusi yritys ja perhe.

Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2018. 

Alexander Hanhikoski matkusti Miamiin päästäkseen kokeilemaan painottomassa tilassa lentoa. Kyseessä on yksi rasti pitkässä listassa asioita, joita yrittäjävuosien jälkeen on jäänyt kokematta.

Nyt elämäntilanne ja varallisuus ovat mahdollistaneet unelmien toteutumisen.

– Jos viisi vuotta sitten minulla oli todella paljon toteutumattomia unelmia, nyt niitä on saatu ruksittua listalta pois. Olen lapsesta saakka halunnut käydä avaruudessa. Tämä oli tähän asti lähimpänä sitä.

Avaruuden painottomuutta simuloiva tila saadaan aikaiseksi tavallisella matkustajalentokoneella lentämällä, joka on muunnettu käyttötarkoitukseen sopivaksi. Muun muassa astronautit harjoittelevat lennoilla avaruuden olosuhteita. Kokemukselle ei löydy vertaistaan.

– Lennon alussa koneen tilassa vallitsee mikropainovoima, jolloin punnerruksia voi vetää kevyesti ja omat fyysiset voimat tuntuvat ylivoimaisilta. Kun pääsee täysin painottomaan tilaan, tunnetta on vaikea edes kuvailla. Sille ei löydy sanoja. Mikäli saa jostain kiinni, voi lentää ilman halki. Se on käsittämättömän siistiä.

Veropäivän yllätysnimi

Hanhikoski nousi uutisotsikoihin laajasti marraskuussa, kun mediat uutisoivat veropäivänä Suomen eniten tienanneista. Otsikoissa hänet kruunattiin Suomen kolmanneksi eniten tienanneeksi ihmiseksi ja "veropäivän yllätysnimeksi".

24,6 miljoonaa tienannut mies oli rikastunut pääosin sijoittamalla kryptovaluuttoihin ja hänen varallisuutensa tuhatkertaistui neljässä vuodessa.

Ensin ison omaisuuden kertyminen tuntui huimalta, mutta pian varallisuus normalisoitui mielessä.

– Pelottavaa miettiä, kuinka vähän aikaa sitten mietin, että jos tällainen potti olisi koskaan käsillä, se olisi käsittämätöntä. Se tapahtui eikä kauaakaan, kun se ei lopulta ollutkaan niin iso juttu.

Aika päästää irti vanhasta

Hanhikoski toimi myös Pikasiirto.fi-yrityksen toimitusjohtajana viisi vuotta. Nyt yritys on saanut kuitenkin uudet vetäjät. Käynnissä on eräänlainen luopumistyö.

– Olen helpottunut siitä, että saan vastuuta pois, mutta samalla se on haikeaa. Tunne on kaiketi sama, kun lapsi itsenäistyy. Se on hienoa, mutta samalla olet tottunut siihen, että se tarvitsee sinua ja olet huolehtinut siitä ja yhtäkkiä side katkeaa.

– Luodaksesi uutta on päästettävä irti vanhasta. Nyt olen taas lapsenomaisessa kartoitusvaiheessa, etsin uutta ja avarran maailmankatsomustani. Olen tavallaan pysähdyksissä, mutta osaan arvostaa sitä. Koen olevani onnekas.

Hanhikoski kertoo, että mahdollisuus pysähtyä ja miettiä on tuonut myös muita uusia ajatuksia. Miljoonaomaisuuden kartuttanut mies pystyy allekirjoittamaan vanhan, kliseisen sanonnan: materiaali ei takaa onnellisuutta.

– Tietysti varallisuus antaa vapautta ja tekee stressittömäksi, mutta on vaikea muuntaa varallisuutta onnellisuudeksi. Urheiluauto tekee kaksi viikkoa onnelliseksi, mutta sen jälkeen hehku on kadonnut. Esimerkiksi terveyttään ei voi ostaa rahalla.

Extremelajit veivät mukanaan

Viimeisen vuoden aikana Hanhikoski alkoi kiinnostua extremelajeista. Hän hurahti adrenaliiniryöppyjä tuoviin kokemuksiin, koska itsesuojeluvaiston ja kuolemanpelon kohtaaminen läheltä ovat jännittäviä.

– Näistä kaikkein ikimuistoisin oli laskuvarjohyppy. Sen tuoma adrenaliiniryöppy on niin voimakas, ettei hypätessä voi ajatella mitään muuta.

Tulevaisuudessa lajeja tekee mieli kokeilla vielä lisää.

– Tahtoisin päästä kokeilemaan ilmassa olevan lentokoneen siivellä kävelyä, Hanhikoski pohtii.

Kaikkein suurin unelma lienee lähellä juuri painotonta lentoa, sillä Hanhikoski haluaisi joskus päästä oikealle avaruuslennolle. Hän haluaisi vielä perustaa uuden yrityksen, mennä naimisiin ja saada lapsia. Jos nämä tosin toteutuvat, extremekokeilut saattavat jäädä vähemmälle.

– Jos minulla olisi perhe, tuskin ottaisin samanlaisia riskejä kuten nyt.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja