Muusikko Mikko Kuustonen: Haaveilin näyttelijänurasta

Mikko Kuustonen muusikko, TV-juontaja ja luennoitsija kävi lauantaina Vapaalla ja Viihteellä-ohjelman vieraana. Miesystävä-haastattelussa Mikko itse kiteyttäisi toimenkuvansa ammattinimikkeeseen sekatyömies.

Mikko Kuustonen juontaa nostalgista Mansikkapaikka-ohjelmaa, jossa hän käy merkkihenkilöiden kanssa läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä.

– Kaikista hauskinta Mansikkapaikan tekemisessä on se, että aika monet vieraista yllättävät. Hyvin tuntemiemme ihmisten taustalta voi löytyä yllättävää määrätietoisuutta tai haurautta tai kipupisteitä, jotka ovat määritelleet heidän osaamistaan ja tekemistä, Mikko kertoo.

– Mielestäni Mansikkapaikka-ohjelma onnistuu sitä paremmin mitä enemmän, olen hiljaa. Se on hyvin yksinkertaista. Ehkä olen inhottava haastattelija siinä, että jätän monta kysymystä kysymättä ja annan ihmisen puhua.

Osa ohjelman vieraista on jäänyt lähtemättömästi Kuustosen mieleen.

Aira Samulin on mielestäni hämmästyttävä nainen. Jos hänen kanssaan saa viettää tunnin keskustelun, häneen rakastuu vääjäämättä. Nainen on kannatellut ikänsä ympärillään olevia sairaita ihmisiä, ja tästä vaikeasta taipaleesta huolimatta on aidosti pystynyt tuomaan kaikille ihmisille hyvää. Toinen on Martti Ahtisaari, jonka sain vieraaksi juuri Nobel-rauhanpalkinnon jälkeen. Miehellä oli varmasti aika rento ja helpottunut olo. Sen paremmaksi ei voi pistää.

Menestys tuli yllätyksenä

Kuustonen muistelee 90-luvulla lähes hysteerisiin mittoihin paisunutta suosiotaan lämmöllä.

– Menestys tuli yllätyksenä. Muistan selkeästi tilanteita, jolloin tajusin, että tässä tapahtuu jotain mitä en ole ennen kokenut. Muistan yhden paikallisen pubin silloiselta asuinpaikkakunnaltani Vantaalta, jonne menin yksin keikalle, kun ei ollut varaa pitää bändiä. Eräänä iltana se oli tupaten täynnä, mikäli oli tosi outoa. Ajattelin, että tässä on joku virhe ja ihmiset on johdettu harhaan; niille on kerrottu, että siellä on Rolling Stones.

Muusikon tyttäret valmistuvat ensi keväänä näyttelijättäriksi, mutta molemmat ovat tehneet jo töitä opiskelujensa ohessa.

– Tyttärien touhuja on ollut hieno seurata. Minusta on tullut heidän ammattinsa myötä ihan teatterifriikki. Käyn jatkuvasti katsomassa teatterijuttuja.

Kuustonen paljastaa Miesystävä-haastattelussa, että hänestäkin piti tulla näyttelijä.

– Pyrin teatterikouluun vuonna 1979. Muistan vielä sen kun maalaispoikana tulin pääsykokeisiin ja ihan ensimmäisiä kysymyksiä oli, että oletko laulanut Koiton kuorossa. Vastasin, että olen laulajanut vain seurakunnan kuorossa. Luulen, että se kaatui heti siihen, Mikko nauraa.

– Haaveilin kovasti näyttelijänurasta, vaikka en ymmärtänyt asiasta mitään, mutta ei minulla olisi ollut mitään rahkeita siihen.

Kuustonen elättää itsensä tänä päivänä yhä enemmän puhumalla.

– Käyn paljon luennoimassa. En juurikaan markkinoi niitä juttuja, mutta töitä on paljon. Luennoin, siitä mistä halutaan ja puhetta kaivataan. Aiheet jotka ovat omaa sydäntäni lähellä ovat arvomaailmat, elämän merkitys ja syvyys sekä pohdiskelu siitä, mikä tekee arkisesta elämästä yhä mielekkäämmän, muusikko kertoo.

– Voimme esimerkiksi oppia vaikkapa afrikkalaisista kylistä. Usein hämmästelemme sitä, että ihmiset tuntuvat olevan siellä paremmin arjessa läsnä. Mielestäni ydin asia onkin se, että ihmisiistä on vain hienoa olla tänään elossa. Se usein puuttuu meiltä.


lauantaisin klo 14-15 Radio Novalla


MTV3 Helmi

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja