Mainos

Mustakitatokko rantautui Suomeen

Mustakitatokko on Itämeren tulokaslaji, joka on kotoisin Kaspian- ja Mustanmeren alueilta. Alkuperäisseuduillaan pienikokoiseksi jäävä eväkäs on arvostettu ruokakala.

Saaristomereltä on tavattu suomalaisittain uusi kalalaji mustakitatokko.

Mustakitatokko tarttui kaarinalaisen kalastajan pilkkiin helmikuussa Rövarholmissa. Pilkkimies toimitti oudon kalan Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituuttiin, missä se tunnistettiin mustakitatokoksi (Neogobius melanostromus). Pyydystetty kala oli pituudeltaan 18 senttimetriä ja se painoi 108 grammaa.

Alun perin Kaspianmeressä ja Mustassameressä esiintyvä kala havaittiin Itämeressä ensimmäisen kerran Puolassa vuonna 1990. Se syö pääasiassa pohjaeläimiä ja on ravintokilpailija muun muassa kampelalle.

Mustakitatokon elinikä on lyhyt, se kestää noin neljä vuotta. Kala on myös pienikokoinen, se jää alle 25 senttiseksi.

Åbo Akademin ekologian ja ympäristönhoidon professori Erkki Leppäkoski toivoo, että mahdollisista lisähavainnoista kerrottaisiin eteenpäin.

- Minun veikkaukseni on se, että tämä on laivojen mukana toukkana tai pienenä poikasena kulkeutunut tänne. Mutta jos niitä on useampiakin, niin olisi tärkeää saada tietoa, koska on mahdollista että ne rupeavat lisääntymään täällä meilläkin. Yks kala ei tee kesää tai talvea, mut jos niitä on enemmänkin, sitten asia voi saada merkitystä, Leppäkoski sanoo.

Mustakitatokko on kelpo ruokakala, joka on paikoin Venäjällä suosittu kalaherkku. Erityisen suosittu se on Mustanmeren alueella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.