Mainos

Muslimit vihjaavat boikotoivansa Bosnian vaaleja

Bosnian muslimijohtoinen keskushallitus on vihjannut mahdolliseen vaaliboikottiin, mikäli serbijohtaja Radovan Karadzicia ei saada Bosnian serbitasavallan pääpuolueen Serbien demokraattisen liiton (SDS) johdosta. Bosnian vaalit on määrätty pidettäviksi 14. syyskuuta.

-Uskon, ettei bosnialaisten arvolle ole sopivaa äänestää vaaleissa, mikäli Karadzic on suurimman vaaleihin osallistuvan puolueen johdossa, sanoi Bosnian pääministeri Hasan Muratovic uutistoimisto Reuterille. Karadzicia syytetään YK:n kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa muslimisiviilien joukkomurhasta entisen Jugoslavian alueella vuosien 1992 ja 1995 välisenä aikana. Daytonin rauhansopimuksen mukaan hän ei siten voi osallistua Bosnian vaaleihin.

Karadzicia on vaadittu luopumaan vallasta, mutta hän on onnistunut välttelemään kansainvälistä painostusta siirtämällä valtaa puolueensa kakkosnaiselle Biljana Plavsicille, pitäen kuitenkin arvonimensä. Muratovic ei suoraan uhannut muslimien boikotoivan vaaleja, mutta hän antoi ymmärtää, että mikäli Karadzic pitää asemansa, syyskuun vaalien tulos olisi muslimiväestön silmissä mitätön. Vaalien mahdollinen boikotointi ei miellytä länsimaita, jotka ovat päättäneet viedä vaalit läpi ja valvoa Bosnian jälleenrakennusta.

Karadzicilta valtaa perinyt Plavsic sanoi viikonloppuna, etteivät Bosnian serbit tule luopumaan päämäärästään, joka on itsenäisen Serbian perustaminen. Plavsicin mukaan yhtenäisessä Bosniassa serbeistä ja kroaateista tulisi toisen luokan kansalaisia. -Jakautunut Bosnia on tosiasia, joka on hyväksyttävä, sanoi Plavsic serbialaisen sanomalehden haastattelussa.

Länsimaat huolissaan Bosnian koossapysymisestä

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin Bosnian operaatiota johtava Robert Frowick on uhannut, että SDS suljetaan vaaleista, mikäli Karadzic ei luovu asemastaan. Asiantuntijat pelkäävät, että vaalien tulos joka tapauksessa virallistaa jakautuneen Bosnian, koska etniset nationalistipuoleet hallitsevat niin muslimien, serbien kuin kroaattienkin poliittista elämää.

Länsimaiden huoli maan jakautumisesta näkyy mm. siinä, että Daytonin rauhansopimuksen pääarkkitehti, amerikkalainen Richard Holbrooke on kutsuttu takaisin Bosniaan, jotta Karadzic saataisiin sivuun. New York Times -lehden mukaan Holbrooke matkustaa Bosniaan huomenna Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin käskystä. Holbrooke yrittää mm. Serbian presidentin Slobodan Milosevicin avulla saada viralta sekä Karadzicin että sotarikostuomioistuimen niinikään syyttämän serbikomentaja Ratko Mladicin.

Haagissa sijaitseva sotarikostuomioistuin etsintäkuulutti Karadzicin ja Mladicin heinäkuun alussa, tasan vuosi sen jälkeen kun serbit valtasivat Srebrenican kaupungin ja teloittivat tuhansia pakenevia muslimeja. Naton rauhanturvajoukot eivät ole pidättäneet miehiä, koska pelkäävät pidätysten synnyttävän väkivaltaisuuksia.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.