Musiikki toimii suomalaisten tunteiden tulkkina

AVA selvitti, mikä taidemuoto antaa suomalaisille eniten voimia ja inspiraatiota. Musiikki vei ylivoimaisesti pisimmän korren: suomalaiset elävät elämäänsä ja tulkitsevat tunteitaan musiikin kautta.

AVA kysyi lukijoiltaan, millainen taidemuoto antaa heille voimia ja inspiraatiota. Musiikki vei ylivoimaisen voiton: lukijoista 66 prosenttia kertoi musiikin olevan heille vahvin elementti; sen vaikutusta tunteisiin ja mielialaan pidettiin vahvimpana. Kyselyyn osallistui 2 466 AVAn taiderakasta lukijaa.

Lukijoista 12 prosenttia kertoi uppoutuvansa kirjallisuuden pariin, seitsemän prosenttia puolestaan sai voimansa visuaalisuudesta eli kuvataiteesta.

TOP 3:

1. Musiikki (66 prosenttia)

2. Kirjallisuus (12 prosenttia)

3. Kuvataide (7 prosenttia)

Toiset seitsemän prosenttia kertoi saavansa silmäniloa kauniista esineistä. Neljää prosenttia puhutteli valokuvataide ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä, porskutti näyttämötaide, joka sai kolme prosenttia äänistä.

Musiikki on elämä

Lukijat kertoivat musiikin antavan energiaa ja rentouttavan. Eri genren musiikkia kuunneltiin pitkälti mielialan mukaan: vihaisena vihaista musiikkia, rakastuneena romanttisempia balladeja, surullisena sydäntä särkeviä kipaleita. Suomalaiset tuntuivat olevan musiikinkuuntelijoina kaikkiruokaisia ja tunteidensa vietävissä. Musiikki toi mieleen paljon myös muistoja – monille musiikki oli koko elämä.


– Musiikki on kokonaisvaltainen kokemus jonka avulla voi kokea jotain sellaista mitä sanoilla ei pysty selittämään.

– Aggressiivinen musiikki toimii silloin kun olen vihainen tai kaipaan juoksulenkille puhtia. Kuuntelen romanttisia lepertelybiisejä silloin kun rakkausrintamalla kukoistaa, surumielisiä balladeja kun olen särkenyt sydämeni. Musiikin kautta elän elämääni ja annan tunteilleni lisävahvuutta. Musiikki auttaa minua tuntemaan paremmin kaikki kolhut ja onnet.

– Musiikki auttaa ainakin minulla vaikeiden asioiden käsittelyssä ja antaa voimaa ja energiaa jaksamiseen. Jotkut kappaleet antavat elämäniloa myös!

– Olen saanut voimaa kaikista taidelajeista, mutta useimmin musiikista. Musiikki menee suoraan tunnekeskukseen tavalla johon muut lajit harvemmin pystyvät. Koen musiikin syvästi, en juurikaan kestä jatkuvasti soivaa taustamusiikkia, vaan vastapainoksi tarvitsen myös paljon hiljaisuutta.

– Musiikki parantaa aina päivääni, olen kuunnellut musiikkia niin kauan kun jaksan muistaa. Musiikki on yksi tärkeä elementti elämässäni. Se auttaa jaksamaan ja tuo mieleen muistoja, kavereiden kanssa vietettyjä bile-iltoja, rakkaan kanssa vietettyjä helmi-hetkiä ja kuinka ikinä voisin unohtaa sen kun olin pienenä mummolassa ja mummo lauloi ''tuu tuu tupakkirulla...'' kun en saanut unta. Elämä ei olisi mitään ilman musiikkia.

– Musiikki antaa voimaa ja kantaa karunkin arjen keskellä. Myös karaoke on hyvä ja haastava harrastus.

– Silloin kun on ihan maassa niin Ai Se Eu Te Pegu -biisi antaa minulle voimaa ja itsevarmuutta sen iloisuudellaan ja muutenkin on kertynyt hyviä muistoja kun tuo kappale on soinnut taustalla! Myös Kelly ClarksoninWhat Doesn't Kill You tekee olosta voittamattoman!

– Kaikki filosofiat, kirjallisuus, ynnä muu eivät lopulta kestä aikaa. Musiikin tenhovoima säilyy ikuisesti, olipa kyse sitten Bachista tai kauniista keskiaikaisesta musiikista. On olemassa kuitenkin eräs Kirja, jonka tenhovoima ja lumous säilyy vaikka tulkinnat siitä muuttuvat. Kiitos siitä.

– Musiikki on niin monipuolista ja aina löytyy tunnelmaan ja mielialaan sopivia kappaleita jotka vievät mennessään. Kun on ennakkoluuloton musiikin suhteen voi löytää ihan uusiakin puolia itsestään.

Kirjallisuus avaa uusia maailmoja

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia lukutoukkia: klassikot, dekkarit ja luontokirjat ovat kovassa suosiossa. Helmen lukijat kertoivat nauttivansa lukemisesta suuresti.

– Rakastan lukea hyvää kirjallisuutta: niiden kautta voit päästää irti arjen huolista ja sukeltaa erilaisiin maailmoihin. Jos kaipaan luovaa oloa, tartun kirjan ja elän kirjain kirjaimelta sivujen antia.

– On mukava hetkeksi sukeltaa itselle tuntemattomaan paikkaan, jonne pääseminen vaatii hyvän mielikuvituksen. Siitä inspiroituu ja lukeminen antaa rauhallisen olon.

– Vastasin kirjallisuus, sillä se on tällä hetkellä kaikkein vaikuttavin "voiman antaja", mutta myös muut taiteenlajit antavat minulle energiaa jatkaa eteenpäin tai kärsivällisyyttä odottamiseen. Se tosiaankin riippuu aikakaudesta hyvin paljon.

– Jos kirja on hyvin tehty se on elävää kuin elokuva. Se on voimavara, pääsen arjesta irti.


Myös kuva- ja valokuvataide miellyttivät suomalaisten silmiä. Kauniit esineet ja näyttämötaide antoivat inspiraatiota ja silmäniloa: maailmassa kerrottiin olevan tavaton määrä visuaalisesti viehättäviä esineitä ja kauneuden olevan tunnetusti katsojan silmässä.

– Elämä syntyy kuvista.

– Kun vaan katselenkin suurten mestareiden töitä seinälläni, niin aika pysähtyy.

– Valokuvien ja sisustuslehtien katselu antaa mulle voimaa, eli myös ne kauniit esineet, ahh!

– Kauniit esineet kertovat katsojalle sanoitta tarinoita ja ilmentävät muotokielellään eri aikakausien arvoja, vaateita ihmisiltä, viisasta tarkoituksenmukaisuutta tai mielettömyyttä, julmuuttakin.

– Kauniit laukut, vaatteet, kengät ja asusteet antavat minulle voimaa.

– tuo minulle harrastuksena fyysistä voimaa ja notkeutta, mutta myös inspiraatiota toteuttaa itseäni taiteellisesti. Se vaikuttaa mielialaani ja tekee minusta luovemman esimerkiksi musiikin ja visuaalisuuden parissa.

Kauneutta luonnosta

Lukijat kertoivat myös muiden elementtien, kuten tatuointien, elokuvien sekä oman käsityön jälkien antavan heille voimia ja inspiraatiota. Myös luonto oli monille suuri inspiraation lähde.

– Omien kätten tekemä taide, kun se on valmis. Huonoina hetkinä, kun niitä katsoo, ajattelee: voi hitsi, siis mä oon saanut aikaiseksi tämän, näillä käsillä ja tällä päällä! Ja kun saa vielä muiltakin ihmisiltä tekemästään hyvää palautetta, tällöin voi jopa tuntea jonkinmoista ylpeyttä itsestään... Kyllä se kovasti tsemppaa jaksamaan taas eteenpäin elämässä.

– Mieluisinta taidetta on se mitä luonto tarjoaa. Veden värit ja liikkeet sekä laineiden liplatus. Metsän värit ja tuoksu. Kukkien tuoksu ja ihanat värit. Eläimet, ihmistä lukuun ottamatta. Tähtitaivas... Hale Bobbin komeetta on oikein hyvin muistissa. Luonto kaikilla aisteilla siis.

– Kaikki taide luo ja antaa voimia tähän hetkeen ja tulevaan.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja