Musiikin internet-välityspalvelut syövät levy-ytiöiden voittoja ja artistien tuloja.
Kaupasta ostettu uusi hittilevy kuulostaa virheettömältä ja maksaa reilusti yli sata markkaa (yli 17 euroa). Itse poltettu cd-levy kuulostaa lähes yhtä virheettömältä ja maksaa alle parikymppiä (alle 3,4 euroa). Molemmat näyttävät hyllyssä lähes samalta, kunhan omaan tekeleeseen puuhaa tietokoneella kansipaperit.
Ei ole siis ihme, että varsinkin nuoret ovat innostuneet imuroimaan internetistä musiikkia ja polttamaan itse levyjään. Asiassa on vain yksi ongelma: Musiikin laiton kopiointi kiertää tekijänoikeusmaksut ja polkee taiteilijoiden ja levy-yhtiöiden oikeuksia.
Suomessa kopioidaan vuodessa yli 8 miljoonaa levyä
Viime vuonna verkossa arvioitiin kopioitavan noin kolme miljoonaa musiikkia sisältävää mp3-tiedostoa päivässä. Suomessa kopioitujen tiedostojen määrää ei ole laskettu, mutta jonkinlaisen näkemyksen kotipolton laajuudesta saa tarkastelemalla tyhjinä myytyjen levyjen määrää. Suomalaisten tekijänoikeusjärjestöjen teettämän tutkimuksen mukaan Suomessa myydään vuosittain yhteensä noin 12 miljoonaa tyhjää cdr-levyä, joista yli 8 miljoonaan kopioidaan musiikkia.
Musiikkia sisältäviä levyjä myydään niin ikään noin 12 miljoonaa kappaletta vuosittain.
-Jos leikitään ajatuksella, että puoletkin itse poltetuista levyistä ostettaisiin valmiina, puhutaan satojen miljoonien markkojen myynnistä, sanoo Arto Alaspää Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajien yhdistyksestä.
On vaikea arvioida, kuinka usein kuluttaja olisi todellisuudessa valmis ostamaan levynsä. Alaspään mukaan hiljattain tehdyssä kuluttajatutkimuksessa kuitenkin selvisi, että lähes kolmannes verkosta imuroivista nuorista kertoi imuroinnin vähentäneen ääniteostoja.
Tyhjiin levyihin sisältyy tallentamiskorvaus, koska levyihin tiedetään kopioitavan usein tekijänoikeuksilla varustettua musiikkia. Korvaus on kuitenkin niin pieni, ettei se vastaa levy-yhtiöiden mahdollisten menetysten arvoa.
Uudet ohjelmat ovat Napsteria ovelampia
Cd-levyjen polttaminen tapahtuu polttavilla cd-asemilla, jotka maksavat kaupassa halvimmillaan noin viisi sataa markkaa (84 euroa). Levyjen polttaminen omaan käyttöön ei ole laitonta. Laitonta sen sijaan on musiikin levittäminen internetin musiikkitiedostojen välityspalveluissa.
Välityspalveluista tunnetuin lienee Napster. Napster koki kovan kolauksen keväällä, jolloin yhdysvaltalainen tuomioistuin päätti, että palvelun on lopetettava tekijänoikeuksia loukkaavan materiaalin välittäminen.
Napster on kuitenkin saanut seuraajia, joiden toimintaa tuomioistuinten on vaikeampi, kenties mahdoton rajoittaa. Kopioitavaa mp3-musiikkia välitetään nykyisin esimerkiksi FastTrack-yhtiön teknologiaa hyödyntävillä ohjelmilla. FastTrackin toimintaa on vaikea rajoittaa, sillä siinä ei ole yhtä keskuspalvelinta. Sen sijaan palvelun käyttäjien koneet voivat toimia itse tietokantapalvelimina, jolloin ohjelman käyttäjät käytännössä vaihtelevat musiikkia keskenään. Välityspalveluista imuroitua musiikkia voi siirtää tyhjien cd-levyjen lisäksi esimerkiksi omille kotisivuille.
Musiikin levittämisestä harkitaan uusia syytteitä
Hittimusiikin avulla omille kotisivuille voi tehokkaasti houkutella kävijöitä. Ikävä kyllä musiikin tarjoaminen internetissä voi tulla kalliiksi. Ennakkotapaus tästä saatiin tänä kesänä, kun jyväskyläläinen opiskelija tuomittiin maksamaan musiikin välityksestä sakkoja ja tuntuvia hyvityksiä.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen internet-tarkastaja Ilkka Vuorenmaa kertoo, että lisää syytteitä internetissä tapahtuvista tekijänoikeusrikkomuksista harkitaan, mutta tutkinnallisista syistä niistä ei haluta vielä puhua.
Musiikin laitonta levitystä havaitaan internetissä jatkuvasti, ja valvontakeskuksesta lähtee päivittäin varoituskirjeitä musiikin levittäjille. Jos toiminta on toistuvaa tai suurimuotoista, asiaan voidaan puuttua ilman varoituksiakin.
Yksi ongelma on, että nykyisin jo hyvin nuoret ihmiset hallitsevat internetin niksit ja voivat helposti rikkoa lakia vanhempien tietämättä. Vuorenmaa rauhoittelee alaikäisten vanhempia sanomalla, ettei alaikäisten puuhia olla viemässä ainakaan oikeuteen asti.
Internetvälityksen lisäksi valvontakeskuksen tietoon on tullut jonkin verran tapauksia, joissa itse poltettuja cd-levyjä myydään tuttavapiirissä.
-Varsinkin nuoret jätkät käyttävät polttimiaan sen verran ahkerasti, etteivät kaikki levyt varmasti tule lailliseen yksityiskäyttöön, pohtii Vuorenmaa.
(MTV3-STT-PIIA LEINO)