Murhasyyte nurin Herttoniemen henkirikoksessa - teko ei riittävän törkeä

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 27-vuotiaan miehen murhasyytteen, mutta tuomitsi hänet taposta. Oikeus langetti Iiro Maurizio Holopaiselle 10 v 8 kk vankeustuomion.

Teko tapahtui Helsingin Herttoniemessä 21. heinäkuuta. Holopainen löi vanhempaa ja pienikokoisempaa miestä tämän kotona Mäenlaskijantiellä vasaralla viidesti päähän ja käsirysyn jälkeen iski veitsellä kurkkuun.

Vähän teon jälkeen tekijä soitti itse poliisille.

Teon motiivina olivat Holopaisen useiden tuhansien eurojen velat uhrille, joita hän ei kyennyt maksamaan.

Syyttäjä vaati Holopaiselle elinkautista murhasta.

Oikeuden mukaan tekoa ei ollut kuitenkaan suunniteltu etukäteen. Tekijä kertoi tarttuneensa vasaraan kiihtyneenä tilanteessa, jossa uhri vaati aggressiivisesti velan maksua.

Raaka, muttei kokonaisuutena törkeä

Teko sen sijaan oli erityisen raaka, oikeus totesi. Vasaraniskujen jälkeen tekijä oli ensin lyönyt tai viiltänyt veitsellä uhrin kaulaan, pessyt veitsen ja palannut sen jälkeen uudestaan viiltämään tai iskemään. Tämä järjestys ei oikeudessa selvinnyt.

Kokonaisuutena oikeus ei kuitenkaan pitänyt tekoa sillä tavalla törkeänä, jota murhasta tuomitseminen edellyttää.

Korkeimman oikeuden linjauksen mukaan tyypillisestä taposta on tuomittava 9 v vankeutta. Tekotavan takia käräjäoikeus langetti tätä kovemman tuomion, 10 v 8 kk.

Oikeus katsoi, että Holopaisen on korvattava kahdelle uhrin täysi-ikäisille pojalle kummallekin 5500 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja