Muovin kierrätys kiinnostaa taloyhtiöissä – kierrätysastiat jopa viedään käsistä

Muovipakkausten kierrätykseen tarkoitettu jätteenkeräysastia löytyy yhä useamman taloyhtiön pihalta. Osassa maata muovipakkausten keräys on jo pakollista paikallisten jätehuoltomääräysten vuoksi.

Esimerkiksi Kokkolan ja Pietarsaaren seuduilla toimivan Ekoroskin alueella muovijätteenkeräys on viime kesästä asti pitänyt järjestää kaikissa yli kymmenen asunnon taloyhtiöissä. Kuopion alueella toimivan Jätekukon alueella raja on 40 asunnon taloyhtiöissä.

Kun muovijäteastian hankkii taloyhtiö, on kierrätys asukkaille helppoa. Osassa maata muovipakkausten kierrätykseen on tarjolla lähinnä Suomen pakkauskierrätyksen Rinki-ekopisteitä, jotka eivät välttämättä sijaitse tiheiden asutusalueiden ytimessä.

Intoa muovipakkausten kierrätykseen kyllä löytyisi.

– Asiakaspalveluumme tulee eniten toiveita juuri muovipakkausten keräyksestä, kertoo Lounais-Suomen jätehuollon asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta.

Helsingissä kierrätysastiat loppuivat kesken

Turussa ja kuudessatoista muussa kunnassa toimivan Lounais-Suomen jätehuollon alueella velvoite koskee tämän vuoden kesäkuusta alkaen yli kahdenkymmenen asunnon yhtiöitä. Kiinnostus muovin kierrätykseen on laajaa, ja astioita on mahdollista hankkia myös pienempiin taloyhtiöihin.

Muovipakkausten kierrätysvelvollisuuden laajuutta arvioitiin Lounais-Suomen jätehuollon teettämässä elinkaariselvityksessä, Cati Huhta kertoo.

– Selvityksessä katsotaan, missä laajuudessa keräys kannattaa tehdä, kun huomioidaan ympäristönäkökulmat. Hyötyä ei välttämättä synny, jos esimerkiksi kuljetusmatkat ovat pitkiä, Huhta sanoo.

Pääkaupunkiseudulla luotetaan muovipakkausten kierrätyksessä vapaaehtoisuuteen. Lähes 3  400 kiinteistöä on jo tilannut kierrätysastian, sanoo erityisasiantuntija Sari Kemppainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

– Viime syksynä keräysastiat loppuivat suuren kysynnän takia kesken. Astioita toimitetaan tammikuussa taas normaalisti, Kemppainen sanoo.

Kiertoon kilo asukasta kohden

Muovipakkausten kierrätystä vauhdittaa vuoden 2016 alussa voimaan tullut pakkausjäteasetus. Siinä velvoitetaan pakkausten tuottajat vastaamaan kierrätyksen toteuttamisesta. Tuottajiin kuuluvat esimerkiksi muoviin pakattuja elintarvikkeita tai pesuaineita myyvät yritykset.

Muovipakkauksia vastaanottavia Rinki-pisteitä on perustettu nyt reilut 500. Lisäksi kiinteistöissä keräystä voivat järjestää muovipakkausten valmistajat tai kunnalliset ja yksityiset toimijat.

Kotitalouksien ja yritysten pantittomista muovipakkauksista tulisi saada kierrätykseen 16 prosenttia. Kolmen vuoden päästä tavoite on 22 prosenttia, sanoo muovipakkausalan tuottajayhteisön Suomen uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini.

Kiinteistökohtaisia keräysastioita hankitaan nyt niin innokkaasti, että parin vuoden päästä taloyhtiöistä saadaan kiertoon enemmän muovia kuin Rinki-pisteiltä, Soini ennakoi.

Kotitalouksista muovipakkauksia saadaan parhaillaan kiertoon noin kilo asukasta kohti. Vuonna 2020 minimitavoite on noin viisi kiloa per asukas. Suurin osa muovipakkauksista tulee toistaiseksi kierrätykseen yrityksistä.

Kaikki Suomessa kerätty muovipakkausjäte päätyy Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle. Vuonna 2016 muovipakkauksia kerättiin kierrätykseen yhteensä noin 16 000 tonnia.

Lue myös:

    Uusimmat