Mainos

Muistisairaille ilmaista viiniä: "Antaa oudon signaalin"

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Esa Tommiskalta on mennä kahvi väärään kurkkuun kuullessaan juhannuksen jälkeen viinitarjoilun aloittamisesta Attendon hoivakodeissa.

Attendon mukaan juhlapäivinä aloitettavaan viinitarjoiluun ei tarvita anniskelulupaa, koska alkoholi on ilmaista. 

– On totta, että alkoholilain lähtökohtana on, että jos alkoholista ei peritä maksua, niin lupaa ei tarvita. Mutta eihän tässäkään tapauksessa viini ole ilmaista, jos se sisältyy ateriapäivämaksuun. Niin joku sen maksaa, toteaa Tommiska.

– Onko tämä asianmukaista vanhustenhoitoa? Tässä voi olla Attendollakin väärinkäsitys siitä, ettei lupaa tarvita. Tulemme käymään tätä asiaa vielä läpi. En menisi vielä tekemään linjausta siitä, ettei lupaa tarvita.

Attendon mukaan he ovat kysyneet viinitarjoilusta valvolta viranomaiselta.

"Outo signaali"

Tommiskan mukaan alkoholitarjoilun aloittaminen muistisairaille on outoa.

 – Jos iso osa hoivakodeissa asuvista on muistisairaita, niin kyllähän tämä outo signaali on, jos heille tarjotaan alkoholia.  He eivät itse voi kontrolloida juomistaan. Toisaalta emme myöntäisi lupaa esimerkiksi kehitysvammalaitokselle, jossa ihmiset eivät välttämättä itse hallitse alkoholin käyttöään tai itse maksa sitä.

– Asia ei ole niin mustavalkoinen, kun kyse on muistisairaista. On hyvä, että elämän iloja tuodaan vanhuksille, mutta tämä asia vaatii vielä tarkempaa selvittämistä.

Tommiska kiinnittää huomiota siihen, miten tasa-arvoista tarjoilu on, jos henkilökunta päättää, kuka asukkaista viiniä saa juoda viiniä.

Hoivakodeissa luvallisia baareja

Tommiskan mukaan yksityisiin hoivakoteihin on myönnetty muutamia anniskelulupia.

– Olemme myöntäneet anniskelulupia pitää baaria muutaman tunnin ajan. Kaikkiin juomiin mahdollistavan a-luvan saanti vaatii pätevän vastaavan hoitajan ja rajatun anniskelualueen.  Alue voi olla esimerkiksi osa ruokalaa. 

– Näissä muutamassa paikassa, mihin lupa on myönnetty,  vanhukset ovat niin hyväkuntoisia, että maksavat omasta lompakostaan ja kykenevät hallitsemaan juomistaan.

Tommiska vertaa Attendon aloittamaa ilmaista viinitarjoilua alkoholin juomiseen puistossa, mikä kuuluu poliisin valvontaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.