Mainos

Muistijälkitestin mukaan Ulvilan puuttuva murha-ase olisi kirves

Aviomiehensä murhasta syytetylle leskelle tehtiin viime syksynä muistijälkitesti, jonka tuloksia arvioitiin tänään Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa.

Testejä vuodesta 1995 tehnyt keskusrikospoliisin tutkija kertoi testien osoittavan, että syytetty tietää enemmän kuin kertoo oikeudelle.

- Hänellä on "syyllisen tietoa" tekovälineen sekä surmaajan henkilöllisyyden tuntemisen osalta. Hän reagoi niihin poikkeuksellisen voimakkaasti, samoin kuin siihen kysymykseen, surmasiko hän JukkaLahden, sanoo KRP:n väkivaltarikosyksikön rikosylikonstaapeli JormaHautala.

Poliisi ei ole pystynyt selvittämään yhtenä surma-aseena käytettyä raskasta esinettä. Muistijälkitestin mukaan Jukka Lahden surma viimeisteltiin kirveellä.

- Kirves on testattavalle kriittinen vaihtoehto. Eli hän yhdistää sen tässä tapauksessa kirveeseen. Myös sorkkaraudan kohdalla testissä näkyy reagointi, mutta kirveen kohdalla reaktio on poikkeuksellisen voimakas.

Onko testi luotettava?

Lesken puolustaja, asianajaja JuhaManner epäili oikeudessa muistijälkitestin luotettavuutta. Hänen mukaansa kysymykset olivat sellaisia, joita Mannerin omien selvitysten mukaan ei pitäisi esittää testissä lainkaan.

Rikosylikonstaapeli Hautala vahvisti oikeudessa, ettei testeissä saisi kysyä sellaisia asioita, joista vastaaja on voinut saada yksityiskohtia tietoonsa median tai poliisikuulustelujen kautta. Mannerin mukaan rikoksentekovälinestä oli kysytty häneltä aiemmin kuulusteluissa. Tuolloin yhtenä vaihtoehtona oli mainittu kirves.

- Ihannetila olisi, että testi olisi tehty heti surman jälkeen, Hautala myönsi oikeudessa.

Rikosylikonstaapeli Hautala muistaa vain kymmenkunta tapausta, joissa hän on todistanut muistijälkitestistä oikeudessa. Yleensä muistijälkitestit ovat vain poliisin tutkinnalle suuntaa antavia apuvälineitä.

Ulvilan murhakäräjät jatkuivat Satakunnan käräjäoikeudessa kuudetta päivää. Seuraavaksi oikeudenkäyntiä jatketaan ensi torstaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.