Muistatko tämän ennätyslämpimän joulun? Silloin aattona oli lähes kymmenen plusastetta!

Suomen mittaushistorian lämpiminta joulua vietettiin 12 vuotta sitten. Suuri osa Etelä-Suomen lämpimistä jouluista sijoittuu 2000-luvulle.

Lämpimintä joulua Suomen mittaushistoriassa vietettiin vuonna 2006. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan joulun tienoo oli silloin yksi lauhimmista sadan vuoden aikana. Edeltävä Suomen lämpimin joulu oli vuonna 1974.

Vuonna 2006 korkein mitattu lämpötila oli Manner-Suomessa 8,3 astetta ja Ahvenanmaalla 8,9 astetta. Jouluaatto oli laajasti mittaushistorian lämpimin maan etelä- ja keskiosassa. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalta mitattuna lämpötila oli korkeimmillaan 7,5 astetta.

Helsingissä enemmistö ennätyslämpimistä jouluista osuu 2000-luvulle.

Helsingin Kaisaniemessä mittaushistorian toiseksi lämpimintä joulua vietettiin vuonna 2015. Silloin korkein mitattu lämpötila oli 6,4 astetta. Vuonna 1974 korkein mitattu lämpötila oli 5,9 astetta. Seitsemästä lauhimmasta joulusta Helsingin Kaisaniemessä viisi sijoittuu 2000-luvulle.

– Toisaalta vaihtelua on ollut. Kolmanneksi kylmin vuosi oli 2010, jolloin Kaisaniemessä oli jouluaattona pakkasta 22,4 astetta, Forecan meteorologi Jenna Salminen toteaa.

Ennätyslauhaa tapaninpäivää vietettiin Suomessa vuonna 2011. Tällöin ylin mitattu lämpötila oli Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiön saarella 9,9 astetta. Vuoden 2006 tapaninpäivän lämpöennätykset rikkoontuivat Helsingin Kaisaniemessä ja Hangon Tvärminnessä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja