Muistatko nämä? Patrian historiaan on mahtunut jo monta kohua – lahjussyytteitä, oikeudenkäyntejä ja kirjanpitorikoksia

Patria antoi ministeri Lintilälle selvityksen Uganda-tapauksesta 2:05

Suomalaismiehen outoon kuolemaan liittyvä asetarvikeyhtiö Patria kytkeytyy moniin oikeudenkäynteihin. Yhteistä niille on, että yritystä tai sen työntekijöitä ei juuri ole tuomittu, ainoastaan epäilty tai syytetty. Erityisen paljon vaikeuksia Patrialla on ollut suhteissaan Lähi-itään ja Balkanin alueeseen.

Suomi on vuoden 1999 jälkeen tutkinut seitsemää tapausta, joissa suomalaisia yrityksiä tai henkilöitä on epäilty ulkomaisten virkamiesten lahjonnasta.

Talousjärjestö OECD:n lahjonnan vastainen työryhmä toteaa raportissaan, että vapauttavien päätösten "hälyttävän korkea osuus" vaatisi Suomelta toimia.

Seitsemästä tutkitusta tapauksesta viidessä nostettiin syytteitä, mutta kaikki ulkomaista lahjontaa koskevat syytteet hylättiin aikanaan. Ainoa langettava tuomio on tullut kirjanpitorikoksista. Juttukokonaisuuksista kolme liittyy Patriaan.

Patrian panssariajoneuvo nähtiin sota-alueella Jemenissä

Patria on myynyt kymmeniä panssariajoneuvoja Arabiemiraatteihin pari vuotta sitten. Tammikuussa levisi julkisuuteen norjalaislehti Verdens Gangin uutinen, että Patrian AMV-panssariajoneuvo oli nähty Jemenin sota-alueella Arabiemiraattien lipun alla. Patria vahvisti tiedon.

Ajoneuvo on oletettavasti päätynyt Jemeniin Emiraatteihin suuntautuneen kaupan seurauksena.

Lähi-idän osuus Suomen sotatuoteviennistä on ylittänyt jo 60 prosenttia, kertoo SaferGloben uusin asekaupparaportti. Eniten sotatuotteita Lähi-idän maista vietiin Arabiemiraatteihin, Turkkiin ja Saudi-Arabiaan. Kaikki kolme maata ovat osallistuneet sisällissotiin liittyviin operaatioihin niin Jemenissä kuin Syyriassa.

Muun muassa eduskunnan puolustusvaliokunta on linjannut, että Suomi ei vie aseita sotaa käyviin maihin tai maihin, jotka rikkovat ihmisoikeuksia.

Kroatian panssariajoneuvokaupoissa epäiltiin lahjontaa

Patrian panssariajoneuvokaupat Kroatiaan olivat julkisuudessa muutama vuosi sitten. Patrian epäiltiin vauhdittaneen kauppoja Kroatiassa hämärin keinoin vuosina 2005–2008.

Kaksi yhtiön entistä työntekijää sai käräjäoikeudessa ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksen antamisesta. Patrialle langetettiin lisäksi yhteisösakko. Asiaa puitiin sen jälkeen Turun hovioikeudessa, joka vuonna 2016 hylkäsi syytteet ja myös yhteisösakkovaatimuksen.

Myös Slovenian panssariajoneuvokaupoista oikeudenkäynti lahjusasiassa

Patrialla oli vuosien oikeusprosessi Slovenian kanssa tehdyistä panssariajoneuvokaupoista. Syytteet lahjusjutussa entisiä johtajia vastaan kaatuivat lopullisesti vuonna 2015, ja vapauttava päätös jäi yli seitsemän vuoden oikeusprosessin jälkeen voimaan. Vyyhti sai alkunsa vuonna 2006, kun Patria solmi kaupat yli sadasta AMV-panssariajoneuvosta. Lopulta ajoneuvoja toimitettiin vain 30.

Kauppoja puitiin myös Sloveniassa, missä lahjusjuttu monien vaiheiden jälkeen kaatui vanhentuneena vuonna 2015. Tässä jutussa oli syytettynä muun muassa maan entinen pääministeri.

Lahjussyytteitä ja kirjanpitorikoksia Egyptin-kaupoista 

Patrian Egyptin-kaupat johtivat rikosepäilyihin kymmenisen vuotta sitten, jolloin kyse oli lahjusepäilyistä kenttätykkikaupoissa vuosituhannen vaihteen tietämillä. Syytteen mukaan lahjuksia maksettiin ihmisille, joilla oli mahdollisuudet suosia Patriaa.

Nykyinen toimitusjohtaja Olli Isotalo aloitti työnsä Patriassa elokuussa 2016.

Mitä Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksesta tiedetään 2:40

Lue myös:

    Uusimmat