MTV Uutisten tieto: Kiky-tunnit poistuvat kemian työehtosopimuksesta, jos osapuolet hyväksyvät neuvottelutuloksen

Kiistelty 24 tunnin työajan pidennys poistuu kemian alalta ja laajat lakot peruuntuvat, jos eilen syntynyt neuvottelutulos hyväksytään. Työnantaja- ja työntekijäpuolen päättävät elimet ratkaisevat sopimuksen kohtalon iltapäivän ja alkuillan aikana.

MTV Uutisten tietojen mukaan 24 kiky-tuntia poistuisi kerralla. Vastaavasti työnantaja saisi parannuksia muun muassa työaikoihin liittyviin järjestelyihin. Kiky-tuntien poistumisesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Palkat nousisivat noin kolme prosenttia kahdessa vuodessa kuten Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden aiemmin hyväksytyssä sopimuksessa.

Kemian sopimus koskee noin 11 500 työntekijää. Jos sopimus hyväksytään, sillä on kuitenkin myös laajempaa merkitystä. Kiky-tunneista kiistellään useilla aloilla, ja kemian sopimuksesta voi siinä suhteessa tulla uusi suunnannäyttäjä.

Kemia olisi ensimmäinen iso vientiala, jossa itse työehtosopimukseen kirjatut kiky-tunnit poistuvat. Teknologiateollisuuden sopimuksessa kiky-tunneista oli sovittu erillisellä pöytäkirjalla, joka oli helpommin irtisanottavissa.

Jos kemian sopimus illansuussa hyväksytään, on se suuri helpotus monelle. Ensi viikolla alkanut lakko olisi pysäyttänyt muun muassa Nesteen Porvoon jalostamon hiihtolomaviikon alla.

Lentokoneiden, autojen ja joidenkin lauttojen polttoainehuolto voisi vaikeutua nopeastikin, jolloin ihmisten ja tavaroiden kuljetus alkaisi kangerrella. Myös taloudelliset tappiot olisivat mittavat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja