MTV Uutisten tieto: Hallitus aikoo höllentää matkustusrajoituksia – STM haraa vastaan ja kompromissiesitys avaisi tällä hetkellä vain Latvian, Liettuan ja Kyproksen

4:47
Näin pääministeri Sanna Marin luonnehti tulevien matkustusrajoituksien vaihtoehtoja ennen hallituksen neuvotteluja.

Hallitus vääntää tänään illalla ratkaisua matkustamisen raja-arvoista ja malleista, joilla turvallinen maahantulo voidaan taata. Säätytalon neuvotteluista odotetaan vaikeita.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus aikoo nostaa nykyistä raja-arvoa eli 8 – 10 tautitapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana. Asiasta on kuitenkin vielä erimielisyyttä hallituksessa ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeriö on ollut nihkeä matkustuksen helpottamiselle.

MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelut ovat edenneet hitaasti. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru haluaisi pitää entiset Suomeen tulon raja-arvot voimassa. Kompromissina neuvotteluihin on tuotu matkustusraja-arvon nostaminen nykyisestä 16:een. Silloin avautuisivat Latvia, Liettua ja Kypros.

Ennen raja-arvon nostoa hallituksen pitää pystyä sopimaan selkeistä malleista, joilla taataan turvallinen maahantulo. Käytännössä tämä tarkoittaa testausta lähtömaassa, voimassa olevaa negatiivista testitulosta ja testausta Suomeen saapuessa. Silloin esimerkiksi punaisesta maasta saapuva matkailija voisi välttää kahden viikon karanteenin.

Suomen raja-arvo on ollut selkeästi tiukempi kuin muissa maissa. Esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on vaatinut raja-arvon nostamista 25:een.

Lakimuutos vaaditaan – voimassa aikaisintaan lokakuussa

Lähtömaatestaus vaatii lainmuutoksen. Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt maanantaina lausunnoille liikenteen palveluista annettua lakia koskevan muutosehdotuksen.

Kuljetuspalvelun tarjoajan eli esimerkiksi lentoyhtiön olisi tarkastettava rajat ylittävässä liikenteessä, että matkustajalla on mukana negatiivinen koronatestitulos.

Lakimuutos on lausuntokierroksella kaksi viikkoa ja MTV Uutisten haastatteleman lähteen mukaan asia voisi edetä hallituksen käsittelyyn syys-lokakuun vaihteessa. Eduskuntakäsittely vienee pari viikkoa eli lakimuutos astuisi voimaan lokakuussa.

Tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikeuttaneet yritysten toimintaa sekä iskeneet erityisesti matkailualaan ja lentoyhtiö Finnairiin.

Matkailuyrittäjät ovat myös kiirehtineet ratkaisua Lapin matkailukuplista, jotta yrityksille tärkeää joulusesonkia päästäisiin myymään.

Neuvottelujen aluksi hallitus saa uusimman arvion Suomen tautitilanteen kehittymisestä ja alueellisista tautiryppäistä. Samaan aikaan koronatilanne on heikentynyt myös monissa Euroopan maissa.


Juttuun lisätty kello 20.20 tiedot neuvottelujen hitaasta etenemisestä ministeri Kiurun höllennyksiä vastustavasta linjasta ja kompromissiesityksestä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja