MTV Uutisten tiedot: Suomessa kohta viisi aluetta vähintään kiihtymisvaiheen koronarajoituksissa – ravintoloista päätös torstaina

1:25
THL:n Mika Salminen kertoi tiistaina, että Suomeen on tullut koronan neljäs aalto.

Koronatartuntojen määrän kasvu johtaa siihen, että ravintolarajoitukset kiristyvät monella alueella. MTV Uutisten tietojen mukaan kiihtymisvaiheen rajoituksiin nousevat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Päijät-Häme ja Kymenlaakso. Ennestään kiihtymisvaiheessa on Uusimaa.

Kiihtymisvaihe on kolmesta koronavaiheesta keskimmäinen. Lievin taso on perustaso ja vakavin luokitus on leviämisvaihe.

Kiihtymisvaihe tarkoittaa ravintoloille sitä, että anniskelu on sallittu kello 7-00 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 5-01.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Jokaisella asiakkaalla tulee edelleen sisätiloissa olla oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä.

Ulkoterasseilla asiakkaalla ei tarvitse enää olla omaa istumapaikkaa, mutta etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.

Perustason alueilla ei ole erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin.

Valtioneuvoston tekee torstaina asetuspäätöksen kiihtymisvaiheen alueiden ravintolarajoituksista. Asetusta valmistellaan kesiviikon aikana.

Suurin osa ministereistä on lomalla, joten muutamat ministerit joutuvat keskeyttämään lomansa ja tulemaan tekemään päätöstä. Valtioneuvostossa on oltava ainakin viisi ministeriä paikalla päätöksentekoa varten.

Töissä ministereistä ovat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Heidän seurakseen päätöstä tulevat tekemään tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Leviämisvaihe uhkaa

MTV Uutisten tietojen mukaan seurannassa on myös se, siirtyykö esimerkiksi Uusimaa jo leviämisvaiheeseen, mikä johtaisi entistä kovempiin rajoituksiin.

Toistaiseksi kiihtymisvaihetta pahempia rajoituksia ei kuitenkaan ole valmistelussa, mutta tilannetta seurataan niin alueilla, THL:ssä kuin sosiaali- ja terveysministeriössä.

Suuremmat tartuntamäärät ovat nyt johtamassa siihen, että kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset ovat pian voimassa Uudenmaan lisäksi todennäköisesti Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa.

*Päivitys kello 13.48: Otsikkoa ja jutun alkua muokattu niin, että tekstissä puhutaan kiihtymisvaiheen rajoituksista, ei kiihtymisvaiheesta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja