MTV Uutisten tiedot: Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder jättämässä tehtävänsä kesken kauden

MTV Uutisten tietojen mukaan palkansaajakeskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder aikoo luopua tehtävästään jo tänä vuonna. Hänen toimikautensa loppuisi vasta vuoden 2024 toukokuussa. Seuraajapeli on jo kulisseissa alkanut.

Huhumylly korkeakoulutettuja palkansaajia edustavan Akavan liepeillä käy kiivaana. Useat lähteet kertovat MTV:n Uutisille, että keskusjärjestön puheenjohtaja jättää tehtävänsä jo tämän vuoden aikana.

Tiettävästi puheenjohtaja Sture Fjäder aikoo ilmoittaa aikeistaan lähiaikoina, mahdollisesti jo ensi viikolla.

Luopumisen syyksi eri lähteet tarjoavat jo puheenjohtajavalinnan aikaan käytyjä välipuheita tai Fjäderin henkilökohtaisia urasuunnitelmia.

Puheenjohtaja Fjäder ei tänään halunnut kommentoida asiaa MTV Uutisille millään tavalla.

Sture Fjäder, 64, valittiin Akavan johtoon vuonna 2011, mikä tekee hänestä järjestön pitkäaikaisimman puheenjohtajan. Puoluekannaltaan hän on kokoomuslainen.

Peli Fjäderin seuraajasta on jo käynnissä

Akavan kulisseissa puheenjohtajapeli on jo alkanut, vaikkei Fjäder ole vielä aikeistaan edes julkisesti kertonut.

Toistaiseksi puheenjohtajakeskusteluissa on ollut esillä vain kaksi nimeä: TEK:n toiminnanjohtaja Jari Jokinen ja JUKO:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

TEK neuvottelee muun muassa diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työehtosopimuksista. JUKO on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö, joka neuvottelee julkisen alan työehtosopimuksista.

Akavassa on perinteisesti ollut eräänlaista kissanhännänvetoa yksityisen ja julkisen puolen voimasuhteista. Järjestön puheenjohtajavalinnoissa onkin välillä nähty melkoista pelin politiikkaa.

Nyt kahden kabineteissa mainitun puheenjohtajaehdokkaan kisaan ollaan joiltain tahoilta nostamassa myös puoluepolitiikka. TEK:n Jokinen lasketaan Fjäderin tavoin kokoomuslaiseksi ja JUKO:n Löfgreniä pidetään sitoutumattomana.

Toistaiseksi Sture Fjäderin seuraajapeli on kuitenkin vasta spekulointia ja asemiin ajoa. Eri ehdokkaiden kannatusta voidaan laskeskella vasta sitten, kun ehdokkaat on oikeasti asetettu ja Akavan liitot pääsevät heitä virallisesti arvioimaan.

Puheenjohtapeli alkaa toden teolla vasta sitten, kun Fjäder ilmoittaa aikeistaan julkisesti.

Akava on Suomen toiseksi suurin palkansaajakeskusjärjestö. Siihen kuuluu lähes 40 jäsenliittoa ja yli 600 000 jäsentä.

Juttua korjattu klo 16.07 Jari Jokisen edustaman järjestön osalta. Jokisen järjestö on TEK eikä YTN.

Lue myös:

    Uusimmat