MTV Uutisten selvitys: Leviämisalueilla suurimmassa osassa kunnista ei yhtään tartuntaa

Koronarajoitukset herättävät ärtymystä kunnissa, joissa epidemia näyttää laantuneen 2:01
Seitsemän uutiset kävi läpi MTV Uutisten selvitystä – katso tästä.

MTV Uutisten selvityksen mukaan kolmessakymmenessä leviämisvaiheen kunnassa ei ole ollut kahteen viikkoon yhtäkään tartuntaa. Silti niissä ovat voimassa tiukimmat mahdolliset kokoontumis- ja ravintolarajoitukset.

Osa nollatartuntakunnista on sitä mieltä, että ne tulisi vapauttaa koko sairaanhoitopiiriä koskevista tiukoista rajoituksista.

Kesän suositut matkailukunnat vaativat yhteen ääneen alueiden ravintolarajoitusten katsomista kunnittain.

– Alueet ovat hyvin erilaisia. Jos Porvoossa on erinomainen tilanne tällä hetkellä tai kohtuullisen rauhallinen ainakin, niin kyllä sen pitää mahdollistaa myös erilaiset toimenpiteet kuin koko maakuntaa koskeva, toteaa kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula Porvoosta.

Hangossa on jo peruttu useita tapahtumia tiukkojen rajoitusten vuoksi jo pidemmällekin kesään.

Tiedottaja Nina Näsäsen mukaan yrittäjille ja ravintolayrittäjillekin erittäin tärkeätä, että tilanne saataisiin normalisoitua tai laajennettua aukioloaikoja.

Kunnilla ei juurikaan valtaa

Sosiaali-ja terveysministeriön mukaan kunnat voivat omilla päätöksillään tiukentaa koronarajoituksia ja suosituksia, mutta eivät höllentää.

Aluehallintovirastot puolestaan päättävät yli kuntarajojen kokoontumisrajoituksista. Valtioneuvoston päätettävissä ovat ravintolarajoitukset koko maahan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven mukaan HUS-alueen rajoituksia ei muutettu viime viikolla, vaikka pandemiaryhmä siirsi Itä-ja Länsi-Uudenmaan kiihtymisvaiheeseen.

– Valtioneuvoston tulisi kohdella Uuttamaata  tällä lailla jakautuneena, mutta aikaisemmin maakuntia on kohteltu aikalailla yhtenäisinä.

Valtioneuvosto kokoontuu torstaina päättämään uusista ravintolarajoituksista. Huomenna kokoontuu myös HUS alueen koronakoordiaantioryhmä.

Lue myös:

    Uusimmat