MTV Uutisten kysely: Tässä ovat kokoomuksen ja perussuomalaisten kenttäväen suosikit hallituskumppaniksi

MTV Uutisten oppositiokysely paljastaa kuka haluaa kenet hallituskumppaniksi 2:19
Perussuomalaisten piiripäättäjille selvästi mieluisin hallituskumppani olisi kokoomus. Kokoomuksessa toiveet jakautuvat tasaisemmin.

Perussuomalaisten piiripäättäjille selvästi mieluisin hallituskumppani olisi kokoomus. Kokoomuksessa toiveet jakautuvat tasaisemmin.

Suomeen muodostetaan uusi hallitus viimeistään keväällä 2023. Tämänhetkiset pääoppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset saattavat löytää itsensä tuolloin hallitusneuvotteluista.

MTV Uutiset pyysi kummankin puolueen piiripäättäjiä nimeämään mieluisimman hallituskumppaninsa, jos oma puolue olisi mukana seuraavassa hallituksessa.. 

Perussuomalaisista vastasi 168 piiripäättäjää, joten kyselyn vastausprosentti on heidän osaltaan 53. Kokoomuksesta vastaajia on 91 kappaletta, vastausprosentti 57.

Perussuomalaisten kentällä on eniten suosiota sille, että puolue olisi samassa hallituksessa kokoomuksen kanssa. Osalle perussuomalaisista mieluisin hallituskumppani olisi kristillisdemokraatit.

Nykyiset hallituspuolueet, jopa perinteinen työväenpuolue SDP tai maaseutua puolustava keskusta ovat suosikkikumppani vain harvalle.

Kokoomuksessa näkemykset jakautuvat hieman laajemmin.

Keskusta olisi mieluisin hallituskumppani, mutta SDP:tä, RKP:tä ja perussuomalaisiakin suosivia on.

Huomionarvoista on, että vihreät ei ole yhdenkään kyselyyn vastanneen kokoomuksen piiripäättäjän suosikkihallituskumppani.

Puheenjohtajilla on omiensa tuki

Riikka Purra valittiin seuraamaan Jussi Halla-ahoa perussuomalaisten puheenjohtajaksi tämän vuoden elokuussa.

Petteri Orpo on toiminut puolestaan kokoomuksen puheenjohtajana jo vuodesta 2016.

Kummankaan ei MTV Uutisten kyselyn perusteella tarvitse olla erityisen huolissaan tämänhetkisestä asemastaan. 

Kyselyyn vastanneista kokoomuksen piiripäättäjistä 51 prosenttia katsoo Orpon onnistuneen puheenjohtajana erittäin hyvin ja 41 prosenttia melko hyvin.

– Puolue on löytämässä linjaansa ja onnistuu puhuttelemaan kansalaisia. Erityisesti puheenjohtaja Orpo on skarpannut uskomattoman paljon. Sairaslomalta palasi ihan eri mies kuin sinne lähti.

– Kokoomuksen linja on selkeä ja helposti ymmärrettävä, eikä hajaannusta tapahdu samaan tapaan kuin toisessa isossa oppositiopuolueessa.

– Puheenjohtaja ei ole oppositiossa omaksunut siihen sopivaa politiikkaa. Hapuileva ja tilanteita hyväksikäyttämäton käytös harmittaa. Aivan liikaa ääniä maksaneita virheitä Orpolta.

Perussuomalaisista 54 prosenttia katsoo Purran onnistuneen erittäin hyvin ja 40 melko hyvin.

– Onnistuttiin puheenjohtajavaihdoksessa. Selvisimme pienellä ja lyhytaikaisella kannatuslaskulla.

– On tuotu aktiivisesti epäkohtia esille, esitetty vaihtoehtoja, haettu ja kysytty kysymyksiä, tiedotettu asioista. 

– Linja on pitänyt. Aina voisi onnistua paremmin saamaan media-aikaa.

Mika Lintilä suoriutunut parhaiten, Maria Ohisalo huonoiten

MTV Uutiset pyysi piirivaikuttajilta myös arvioita hallituksen 11 keskeisen ministerin suoriutumisesta.

Ei ole järin yllättävää, että pääoppositiopuolueiden kenttäväki ei ole tyytyväinen hallitukseen ja sen pääministerin toimintaan.

Keskimääräisesti kummankin puolueen piiripäättäjät katsovat Sanna Marinin (sd.) hoitaneen tehtäväänsä melko huonosti.

Korona-ajan alun jämäkkyys ja selkeys kerää yhä joitakin kehuja, mutta pääasiallisesti oppositiopuolueiden piiripoliitikot lyttäävät pääministerin esiintymiset, talouspolitiikan, koronapolitiikan sekä toiminnan muun muassa joulukuun alun baarikohussa.

Vielä selvästi Mariniakin huonommin on piiripäättäjien mielestä sujunut vihreiden naisministereillä, sisäministerin tehtävästä äitiysvapaalle marraskuussa jääneellä Maria Ohisalolla sekä ympäristöministerinä siihen asti toimineella Krista Mikkosella.

Peräti 78 prosenttia perussuomalaisten ja 49 prosenttia kokoomuksen piiripäättäjistä katsoo Ohisalon hoitaneen tehtäväänsä erittäin huonosti.

Ainoastaan elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on sekä kokoomuslaisten että perussuomalaisten mielestä suoriutunut tyydyttävästi.  Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) saavat jokseenkin tyydyttävät paperit kokoomuslaisilta.

MTV Uutiset teetti kyselyn Corefiner Oy:llä. Vastaukset on kerätty 7.12.–21.12.

Lue myös:

    Uusimmat