Mainos

MTV Uutisten kysely: Kaksi huumeilmiötä ylitse muiden

Huumausainetilanne on pysynyt Suomessa melko ennallaan viiime vuosina, selviää MTV Uutisten poliisilaitoksille tekemästä kyselystä. Siihen vastasi 10 Suomen 11 poliisilaitoksesta.

Huumausainetilanteen huonontumisesta kertoi suoraan vain kolme poliisilaitosta: Pohjanmaa, Lappi ja Itä-Suomi.

– Sidosryhmähenkilöiltäkin on saatu tietoa, että huumausaineenkäyttäjiä on runsaasti ja osa on jopa huonossa kunnossa. Tarjonta on lisännyt uusien käyttäjien määrää. Joukossa on nuoria ja sitten myös sellaisia, jotka ovat päässeet aikanaan kuiville, mutta ovat sitten sortuneet uudestaan, kertoo rikoskomisario Jarkko Timonen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Lisäksi Hämeen poliisilaitokselta kerrotaan, että alue on säilyttänyt asemansa huumausaineiden vahvana välitys- ja levitysalueena. Helsingissä puolestaan huumausaineiden katukauppa on tullut aiempaa näkyvämmäksi ja aggressiivisemmaksi. 

– Kauppa yleisillä paikoilla on muuttunut röyhkeämmäksi. Tavallisellekin ihmiselle voidaan tulla myymään huumeita kadulla, sanoo rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisilaitokselta.

Myös Pohjanmaalta, Itä-Uudeltamaalta ja Sisä-Suomesta kerrotaan, että huumausainekauppaa käydään myös julkisilla paikoilla.

Kotimainen marihuana syrjäyttänyt hasiksen

Jatkuvasti kasvava ilmiö eri puolilla Suomea on kannabiksen kotikasvatus. Marihuanaa kasvatetaan omaan ja kaverien käyttöön asunnoissa, mutta myös laajamittainen, ammattimainen kasvatus on yleistynyt.

Esimerkiksi Itä-Suomessa arvioidaan, että markkinoilla kasvatetusta kannabiksesta 80-90 prosenttia on kotimaassa kasvatettua marihuanaa. Isoihin kasvattamoihin törmätään Suomessa jatkuvasti.

– Suurimmillaan kasvattamot ovat todella isoja. Ihan viimeisinkin oli yli tuhannen kasvin kasvattamo, rikostarkastaja Siltamäki kertoo Helsingin tilanteesta.

Paitsi marihuanan määrä, myös sen vahvuus on kasvanut viime vuosina. Kasveja jalostetaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Kannabiksen vaikuttavat aineet ovat nykyään voimakkaampia. Vaikuttavuus on aivan eri tasolla takavuosiin verrattuna, kertoo rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Oulun poliisilaitokselta.

Muuntohuumeiden vaikutukset yllättävät

Uusia haasteita poliisin työhön on tuonut se, että huumeita tilataan yhä enemmän netin anonyymiverkkojen kautta. Netin kautta tilattavista aineista suuri osa on niin sanottuja muuntohuumeita, jotka ovat kemiallisesti muutettuja versioita perinteisistä huumeista.

Muuntohuumeiden tilaajat ovat kyselyn perusteella usein nuoria ihmisiä ja aineiden vaikutukset ovat tulleet monille yllätyksenä.

– Kentällä olemme nähneet nuoria, joiden elämä on yht'äkkiä romahtanut ja käyttäytyminen muuttunut. Yksikin käyttökerta saattaa vaikuttaa hyvinkin paljon kemialliseen toimintaan aivoissa, Nurmenniemi sanoo.

Lisäksi Oulussa on havaittu, että muuntohuumeiden vaikutuksen alaisena on tehty järjettömiä väkivaltarikoksia ja ryöstöjä.

– Esimerkiksi ryöstöjen yhteydessä tekijä ei tiedä tarkalleen, mitä hän on ollut tekemässä eli ei ole lainkaan pystynyt kontrolloimaan omaa käytöstään, Nurmenniemi kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.