MTV Uutisten kysely: Joka kolmas kansanedustajista ei aio lähteä ehdolle maakuntavaaleissa – demokratia huolettaa

2:25
Joka kolmas MTV Uutisten kyselyyn vastannut kansanedustaja kertoo, että ei aio lähteä ehdolle tulevissa aluevaaleissa

Joka kolmas MTV Uutisten kyselyyn vastannut kansanedustaja kertoo, että ei aio lähteä ehdolle tulevissa aluevaaleissa. Noin puolet vastaajista pitää ongelmallisena sitä, että kansanedustaja voi olla päättämässä asioista kolmella hallinnon tasolla.

Kokoomuksen kansanedustajan, turkulaisen Saara-Sofia Sirénin mukaan puolueiden pitäisi sopia yhdessä siitä, että kansanedustajat eivät asettuisi ehdolle aluevaaleissa.

– Puolueet yhdessä sopisivat, että kansanedustajia ei aseteta näihin uusiin maakuntatason aluevaaleihin ehdolle. Toinen vaihtoehto on se, että puolueet yhdessä rajaisivat, että sama ihminen voi olla maksimissaan kahdella päätöksenteon paikalla tekemässä päätöksiä, Sirén toteaa.

Moni muukin, noin puolet reilusta neljästäkymmenestä MTV Uutisten kyselyn vastaajasta pitää ongelmallisena sitä, että kansanedustaja voi olla päättämässä asioista kolmella hallinnon tasolla.

– Minun mielestäni on demokratian epätarkoituksenmukaista ja ongelmallista, jos samat ihmiset ovat eri hattu päässä tekemässä päätöksiä kolmella eri hallinnon tasolla, Sirén arvioi.

Äänestysprosentin pelätään jäävän alhaiseksi

Demareiden Seppo Eskelinen toimii korkeissa luottamustehtävissä eduskunnan lisäksi maakunta- ja kaupunginvaltuustoissa. Eskelinen harkitsee vielä, lähteäkö ehdolle lisäksi aluevaaleissa. 

– Luulen, että se paine tulee puolueiden puolelta. Itse olen huolissani äänestysprosentista. On tärkeää, että on kiinnostavia ehdokkaita ja kärkiehdokkaita. 

– En hirmuisesti rupeaisi demokratiaa rajoittamaan. Mutta tottahan on, että kukaan kansanedustaja voi hyvin vahvassa roolissa hyvinvointialueella olla.

Vain harva MTV:n kyselyyn vastannut ei ole huolissaan tulevien vaalien äänestysaktiivisuudesta. 

– Pelkään pahasti, että sinne EU-vaalien äänestysprosentteihin jäädään, Eskelinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja