MTV Uutisille kirjeenvaihtaja Moskovaan – "hommia riittää aamusta iltaan"

MTV Uutisten kirjeenvaihtajaverkosto täydentyy, kun videojournalisti Iida Tikka aloittaa Venäjän kirjeenvaihtajana tammikuussa 2015. 

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti, videojournalisti Iida Tikka työskentelee Venäjältä MTV Uutisten kaikkiin välineisiin eli tv-, verkko- ja radiouutisiin sekä Huomenta Suomeen. Tikka vahvistaa uutistarjontaa tarkastelemalla asemamaataan niin politiikan, talouden kuin kulttuurinkin kautta.

– Venäjällä on tällä hetkellä todella paljon töitä, hommia riittää aamusta iltaan. Ei ole varmasti helpointa lähteä uuteen maahan, kun Venäjän ja lännen välillä on kireä tunnelma, mutta juuri nyt on entistäkin tärkeämpää, että siellä on omat silmät katsomassa tilannetta, Tikka sanoo.

– Esimerkiksi ilmapiiri ja sen muutokset ovat asioita, jotka eivät välity ellei ole paikan päällä. Esimerkki pienestä, konkreettisesta asiasta, jonka voi nähdä vain olemalla ihmisten keskuudessa, on Putin-paitojen suosion kasvu katukuvassa. Niitä myydään vähintään tuplaten verrattuna puolen vuoden takaiseen, Tikka sanoo.

Tikan mukaan myös Venäjän kehitystä on helpompi ja luotettavampi seurata paikan päältä kuin uutistoimistojen kautta.

Tikan ensisijainen asemapaikka on Moskova, mutta hänen tavoitteenaan on matkustaa ympäri maata mahdollisimman paljon.

– Haluan näyttää maan niin laajasti kuin mahdollista. Venäjähän ei todellakaan ole vain Moskova ja Pietari, vaan Vladivostok ja kaikki pikkukylät siinä välissä. Yritän päästä myös entisiin neuvostotasavaltoihin, esimerkiksi Kirgisiaan ja Tadzikistaniin.

Videojournalistina rajoitusten keskellä

Venäjä ei ole journalistille helpoin mahdollinen kohde. Maassa on runsaasti hallinnolle myötämielisiä tiedotusvälineitä, jotka ajavat sen etua jopa häikäilemättömästi.

– Venäjällä työskentelyssä on toki omat vaikeutensa, mutta kielitaito on todella tärkeässä roolissa. Videojournalistina kuvaamisessa on rajoituksia, mutta se täytyy vain tiedostaa. Kyllä niiden asioiden kanssa oppii työskentelemään, Tikka sanoo.

– Byrokratian kanssa täytyy tehdä paljon töitä kun on siellä ulkomaalaisena ja toimittajana.

Tikka on työskennellyt ja asunut Venäjällä aiemmin muun muassa Moskovassa, Petroskoissa, Permissä ja Irkutskissa. Hän on myös opiskellut Venäjän sisä- ja ulkopolitiikkaa Moskovan yliopistossa.

– Moskova on koko ajan enemmän länsimaalaisempi, kaupunkia on kehitetty todella paljon. Venäjällä kaikki on suurempaa kuin Suomessa, ihmisten määrää on vaikea edes selittää, Tikka sanoo.

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila pitää Venäjää uutistoiminnalle keskeisenä asemamaana.

– Olen oikein hyvilläni, että MTV Uutiset saa taas lyhyen tauon jälkeen oman silmäparin raportoimaan Venäjän tapahtumista. Nykyisessä kansainvälisessä uutistilanteessa on tärkeää pystyä välittämään myös venäläisten näkemyksiä suoraan paikan päältä. Laadukkaassa uutistoiminnassa korostuu nyt paitsi nopea uutisvälitys, myös kyky analysoida uutisia ja niiden merkittävyyttä. Tähän saamme nyt lisää panoksia Venäjältä, Ylä-Anttila sanoo.

Tikka työskentelee MTV Uutisten lisäksi STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja